Trije od štirih ustrezajo, izbranega še ni

Vprašanje, kdo se bo zavihtel na direktorsko mesto Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, se v zadnjem času spreminja v nekoliko drugačno inačico: Zakaj ministrstvo za kulturo melje tako dolgo, kaj se dogaja v zakulisju in šele nato, kdo bo novi direktor?

Ministrstvo za kulturo je  razpis za novega direktorja Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica objavilo že 30. 
januarja letos. A do danes še ni znano, kdo bo zasedel ta 
stolček.  Foto: Leo Caharija
Ministrstvo za kulturo je razpis za novega direktorja Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica objavilo že 30. januarja letos. A do danes še ni znano, kdo bo zasedel ta stolček.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Ministrstvo za kulturo je namreč razpis za novega direktorja objavilo že 30. januarja letos. Ko smo 3. marca povprašali, kako poteka razpis, so nam odgovorili, da so prispele štiri prijave ter da je razpisna komisija že odprla in pregledala prejete vloge. “V kratkem bo komisija določila termin za pogovore s kandidati, pri čemer bo upoštevala rok za vročitev vabil. (...) Šele po končanem razpisnem postopku bo ministrica za kulturo imenovala direktorja."

V dolgem času čakanja na zaključek postopka so v javnost pricurljala štiri imena: Neda Rusjan Bric, dosedanja vršilka dolžnosti, igralka in režiserka, Borut Bašin, predstavnik za stike z javnostmi za časa prejšnjega direktorja Jožka Čuka, s katerim se je zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi podal v sodni spor, a z njim ni uspel, Tomica Dumančič, v letih 1986 - 1994 direktor novogoriškega gledališča, ter Maja Jerman Bratec, vodja novogoriške območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Od štirih kandidatov, tako ministrstvo, razpisne pogoje izpolnjujejo trije.

Ker po mesecu in pol od odgovora še vedno ni bilo kandidata, smo ponovno povprašali ministrstvo, kdaj bo ministrica izbrala novega direktorja. “Razgovori s kandidati so opravljeni, po podaji mnenj sveta in strokovnega sveta javnega zavoda ter Mestne občine Nova Gorica, bo ministrica sprejela odločitev o novem direktorju javnega zavoda.” Niso pa odgovorili na vprašanje, kdaj se bo ministrica odločila in ali so nastale morebitne težave. Izvedeli smo, da razgovori niso bili opravljeni z vsemi kandidati. Včeraj smo poklicali tudi predstavnike novogoriške občine, ki še niso prejeli poziva za podajo mnenja o predlaganem kandidatu, prav tako do včeraj še ni prišel poziv na strokovni svet zavoda SNG Nova Gorica, ki ga vodi Srečko Fišer, niti na svet zavoda, ki ga vodi Matjaž Kulot. “Tudi nas skrbi, ker se zadeva vleče tako dolgo. Čeprav naše mnenje ni obvezujoče, pa vendarle pričakujemo poziv. Ministrstvo nas je doslej vedno pozvalo, da podamo mnenje, pa čeprav se je potem lahko tudi drugače odločilo,” je včeraj dejal Kulot.

Sklep o ustanovitvi javnega zavoda SNG Nova Gorica predvideva, da morajo svet in strokovni svet ter občina podati mnenje k predlaganemu kandidatu v roku 30 dni od prejema poziva, kar pomeni, da se bo zadeva zavlekla proti poletju. V gledališču pa bi v tem času že morali hiteti s sestavljanjem sezone 2016/17, pa nimajo mandata.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano