Srečanja z Noro

V petek so v Trgovskem domu odprli razstavo o goriški igralki nemškega rodu Nori Gregor (1901-1949). Na ogled so odlomki iz nemih in zvočnih filmov, v katerih je nastopila, med njimi tudi iz znamenitega Renoirovega filma LaRègle du jeu (Pravilo igre). Razstava je uvod v vrsto dogodkov, povezanih s slavno filmsko in gledališko divo.

Nora Gregor vabi mimoidoče na razstavo v Trgovski dom.
Nora Gregor vabi mimoidoče na razstavo v Trgovski dom.  

GORICA > Prav v tem filmu, v katerem je Nora nastopila v naslovni vlogi vlogi Christine, režiser Jean Renoire, ki tudi nastopi v filmu, izreče Nori: “Du bist ein Engel”, kar so uporabili za naslov pričujoče razstave.

Razstava bo na ogled do 29. marca, potem pa se seli v gledališče Rossetti v Trst (od 31. marca do 19. aprila) in v Schauspielhaus v Graz. Razstava namreč spremlja predstavo Nora, skriti kontinent spomina, ki je nastala v avtorstvu in režiji Nede Rusjan Bric in v koprodukciji novogoriškega SNG ter omenjenih tržaškega in graškega gledališča. Predstava je premiero doživela v Novi Gorici, 27. marca jo bodo igrali še v goriškem gledališču Verdi, 31. marca pa v tržaškem Rosettiju.

Ob tem v Kinoateljeju, v okviru katerega so zadnja leta potekale raziskave o življenju in delu igralke, pripravljajo srečanja pod naslovom Nora v mestu. V torek, 24. marca bodo tako v goriški Hiši filma pripravili Srečanje z Noro, nekakšen simpozij, na katerem bodo sodelovali raziskovalci Norinega lika Igor Devetak, Christine Casapiccola, Joe Valenčič iz Clevelanda in Hans Kitzmueller. Valenčič bo naslednjega dne gost novogoriške gimnazije. Srečanje z Noro pripravlja tudi goriško društvo Kulturhaus, 26. marca bodo o njej spregovorili ob dokumentarnem filmu Anje Medved in Nadje Velušček. Srečanje z Noro bo tudi v kavarni Rossetti v Trsu, in sicer 9. aprila, ko bodo o njej govorili Igor Devetak, Joe Valenčič, Nadja Velušček, Neda Rusjan Bric in Sabina Morena.

KF


Najbolj brano