S trilerjem v preteklost

Močan filmski vizualni jezik, ki odlikuje filme Sonje Prosenc, bo zaznamoval tudi Zgodovino ljubezni, njen novi izdelek, ki ga bodo v kinematografih začeli predvajati v drugi polovici prihodnjega leta. V minulih dneh so ga snemali v Trstu in Gorici, ekipa koprodukcijskega filma treh držav pa je bivala v Novi Gorici.

Sonja Prosenc  je kadre   Zgodovine ljubezni snemala v Gorici. Foto: Katja Goljat
Sonja Prosenc je kadre Zgodovine ljubezni snemala v Gorici. Foto: Katja Goljat

NOVA GORICA, GORICA > Zgodovina ljubezni je v mednarodni filmski stroki težko pričakovan film scenaristke, producentke in režiserke Sonje Prosenc, saj je že na lanskem koprodukcijskem forumu v Trstu osvojil tri nagrade, ki jih film dobi v razvoju.

Produkcijska hiša Monoo je poleg sredstev Slovenskega filmskega centra v Sloveniji pridobila tudi denar za realizacijo koprodukcijskega filma z norveškimi in italijanskimi partnerji. Tako je to postal tudi prvi slovenski projekt, ki ga sofinancira Norveški nacionalni filmski inštitut. Snemanje poteka od konca junija na lokacijah v Sloveniji in Italiji z avtorji in igralci iz vseh treh držav. “Gre za naravno koprodukcijo, kar pomeni, da niso vse tri sodelujoče države vložile le denarja, ampak tudi aktivno sodelujejo pri produkciji,” pojasnjuje Sonja Prosenc, ki je z ekipo skoraj polovico kadrov za film že posnela v Italiji. Od konca junija so jih snemali na glasbenem konservatoriju v Trstu, pred dnevi pa so se preselili v Gorico, kjer so snemali v bližini reke Soče. Namesto v tržaškem bazenu so nekaj kadrov posneli v bazenu v Bolzanu ter v Tržiču in Staranzanu. Ekipa je v tem času imela snemalno bazo v Solkanu, tudi bivali so v tamkajšnjem hotelu. “Že moj kratki film Jutro in prvi celovečerec Drevo smo snemali v Furlaniji Julijski krajini in nič drugače ni sedaj. Očitno me nekaj vleče v to regijo, da se ji ne morem izogniti pri ustvarjanju filmov,” pravi Prosenčeva, ki se zdaj posveča predvsem režiji novega filma, nato pa jo čaka montaža na Norveškem. Tudi za ostalo postprodukcijo bodo poskrbeli tam, za obdelavo zvoka pa v Italiji.

Glavna ženska vloga je pripadla Doroteji Nadrah, glavna moška pa eni največjih zvezd norveške kinematografije Kristofferju Jonerju. Ob njih zaigrajo še Matej Zemljič, Matija Vastl in italijanska igralka Zita Fusco.

Zgodovina ljubezni, ki bo podobno kot drugi filmi te avtorice precej nedialoški, pripoveduje zgodbo o dekletu, ki po mamini smrti začne raziskovati njeno preteklost in se potopi v svet, ki ga ni vajena. To je uvod v popotovanje glavnih likov v dramo, ki se razpleta v atmosferi trilerja.

Že v razvoju je projekt požel mednarodne nagrade in poleg sredstev Slovenskega filmskega centra tudi mednarodna razvojna sredstva MEDIE Kreativne Evrope in italijansko-slovensko-hrvaške sheme REACT.

Največji evropski filmski portal Cineuropa, ki združuje filmske kritike iz vse Evrope, je jeseni lani Sonjo Prosenc uvrstil na seznam osmih najbolj perspektivnih evropskih režiserk. Njen prvenec Drevo je prejel več nagrad.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano