S fotoaparatom od hrvaške plaže do perila pri nas in v Italiji

Domačin Ožbej Černe v Kosovelovem domu Sežana razstavlja svoje fotografije na temo dopustniških foto-utrinkov z jadranskega morja. Po začetnem preboju v javnost z diplomskim videom se v zadnjih dveh letih kot inženir fotografije vse bolj uveljavlja tudi kot uspešni fotograf. Njegovo sežansko razstavo si je mogoče ogledati še danes in jutri.

Ožbej Černe na razstavi Morje - more   z zanimivo estetiko in tudi  humorno prikazuje življenje dopustnikov.  Foto: Bogdan Macarol
Ožbej Černe na razstavi Morje - more z zanimivo estetiko in tudi humorno prikazuje življenje dopustnikov.  Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > Primorsko poletno kulturno ponudbo seveda navdihuje tudi morje. “Predstavljeni cikel fotografij z naslovom Morje - more izhaja iz moje ljubezni do vsakoletnega oddiha ob hrvaškem morju,” je ob odprtju razstave v galeriji Črni kot Kosovelovega doma povedal Ožbej Černe, doma v Vojščici na Krasu. V seriji 35 fotografij, prikazanih tako na papirju kot tudi na zaslonu, z zanimivo estetiko in malce humorno prikazuje življenje dopustnikov, ki ga je v zadnjih štirih poletjih posnel na Jadranu.

“Černe v fotografijah večkrat prikaže ključni trenutek, ki ga opazimo samo, če si vzamemo čas za opazovanje ali pa imamo izurjeno oko,” je njegovo delo predstavila kustosinja razstave Katarina Sadovski. “Vsako delo vsebuje 'punktum in studium' - zanimivo točko in zgodbo, s katerima si ga lahko pojasnimo, prek teh fotografij pa se, tudi ob bogati uporabi toplih barvnih tonov, čustveno in z nostalgijo vračamo v lastne dopustniške morske zgodbe,” je še luščila rdečo nit razstave, ustvarjene v tehniki spontane fotografije.

Višja strokovna šola v Sežani, ki ji je Kosovelov dom leta 2015 zaupal vodenje razstavnega programa v njegovi galeriji Črni kot, ponujeno priložnost uspešno izkorišča za predstavljanje del svojih sedanjih in nekdanjih študentov. “Od oktobra do junija, to je čas ene razstavne sezone, nekako vsake tri tedne damo na ogled novo fotografsko ali video razstavo kakor tudi izdelke iz kamna in drugih materialov. Veseli nas, da to možnost lahko omogočamo tudi diplomantom naše šole, vseh je že 85, ki so od lanskega februarja povezani v naš Alumni klub,” pravi ravnatelj šole Anton Marn.

Černe je svoje fotografije doslej predstavil na treh skupinskih razstavah, tokratna v Sežani pa je njegova prva samostojna. Ob pridobitvi naziva inženir fotografije je že v letu 2015 pustil močno sled z diplomskim kratkim dokumentarnim filmom Od entuziazma do Križank, v katerem je prikazal ponovno združitev pevcev 28 šolskih generacij Osnovne šole Solkan ter njihove priprave na skupni koncert v ljubljanskih Križankah z Vladom Kreslinom.

“Letos spomladi sem začel delati tudi kot montažer na TV Koper, istočasno pa - poleg ostalih naročil in za svojo dušo - dokončujem cikel fotografij, na katerih soočam različne načine obešanja perila, kot sem jih posnel v Sloveniji in Italiji,” razkriva načrte za bližnjo prihodnost. V njih ima pomembno mesto tudi morje, o čemer priča velika fotografska torba, ki ga bo te dni spremljala na zaslužen morski oddih.BOGDAN MACAROL


Najbolj brano