Poslovil se je eden najtesnejših Pasolinijevih prijateljev

Včeraj je umrl eden najpomembnejših italijanskih slikarjev 20. stoletja Giuseppe Zigaina iz Cervignana v Furlaniji-Julijski krajini. Bil je eden od najtesnejših prijateljev kontroverznega italijanskega poeta, režiserja in publicista Pier Paola Pasolinija.

Giuseppe Zigaina (levo) s Pier Paolom Pasolinijem
Giuseppe Zigaina (levo) s Pier Paolom Pasolinijem 

CERVIGNANO > Giuseppe Zigaina, rojen leta 1924 v Cervignanu del Friuli, je bil ustvarjalec, ki je svoje delo posvetil slikarstvu, v prvi vrsti grafiki in risbi, in Pier Paolu Pasoliniju, njegovi poeziji, drami in esejem, a tudi filmu. Sodeloval je pri nastajanju Pasolinijevega filma Izrek, leta 1971 pa mu je veliki režiser dodelil tudi vlogo v Dekameronu. Po tragični Pasolinijevi smrti leta 1975 je Zigaina napisal vrsto teoretskih razprav o Pasoliniju, še posebej pa je razvil teorijo “kriptične lingvistike”, s katero je analiziral vrsto Pasolinijevih besedil in našel številne “indice”, s katerimi naj bi Pasolini napovedoval svojo skorajšnjo smrt. O tej teoriji je poučeval celo na Univerzi v Berkeleyu.

S Pasolinijem sta se spoznala in navezala tesne stike že leta 1946 v Cervignanu, kjer je nekaj časa živel tudi Pasolini.

BP


Najbolj brano