Poletje so pozdravili s pesmijo

Leta 2011 je v Orehku pri Postojni po dolgih letih pevske suše spet vzbrstelo zborovsko petje. Septembra so se dekleta povezala v Žensko vokalno skupino in jo poimenovala po domačinki, zborovodkinji Vandi Križaj, decembra pa je bil ustanovljen še Mešani pevski zbor Varda. Na letošnji skupni letni koncert V Orehku je pesem doma so povabili tudi goste, ki so navdušili s slovenskimi ljudskimi in umetnimi skladbami ter priljubljenimi dalmatinskimi uspešnicami.

Članice Ženske vokalne skupine Vanda Križaj so se predstavile s pomladno obarvanim programom.
Članice Ženske vokalne skupine Vanda Križaj so se predstavile s pomladno obarvanim programom. 

OREHEK > Za pevkami in pevci Mešanega pevskega zbora Varda, ki jih že od začetka vodi mlada in zagnana zborovodkinja Ana Celin, je pestra sezona; imeli so veliko nastopov, prepevali so tako na Štajerskem kot v zamejstvu in seveda na reviji Primorska poje. Letos so repertoar obogatili z več priredbami slovenskih ljudskih; med njimi sta tudi Jaz pa vrtec bom kopala in Sem šel, sem šel čez gmajnico. Dobrodošlico obiskovalcem, ki so minulo soboto napolnili dvorano Kulturnega doma, so zaželeli s primorsko ljudsko Dober večer v priredbi Mihaela Rožanca. In tako so odprli prostor za pesem, ki so jo v vasico pod Vardo prinesli tudi gostje - Moška vokalna skupina Zgun iz Šmihela pri Pivki pod vodstvom Ksenije Belcer Žnidaršič, Ženska vokalna skupina Tuščak z Bača, ki jo vodi Morena Hostinger, in mlada Klapa Planta iz Vipave - to vodi Klara Koradin.

Ženska vokalna skupina Vanda Križaj se je domačemu občinstvu predstavila z novo dirigentko Barbaro Maurer in pomladno obarvanim programom; vanj so spletle Belokranjski kres, Pomlad, Prišla bo pomlad in Ne čakaj na maj ter presenetile s Praetoriusovo Viva la musica.

Za dobrodošlico poletju so pevke in pevci MePZ Varda zapeli še istrsko ljudsko Dajte, dajte ter dalmatinski Ružo moja crvena in Vela luka, ob koncu koncerta pa pripravili prav posebno presenečenje. Na oder so povabili vse goste, in tako je več kot 60 pevcev zapelo ponarodelo Je pa davi slanca pala. In si prislužilo bučen aplavz - pesem ima namreč za Orehovce prav poseben pomen, saj jo je napisal njihov sovaščan, učitelj in pesnik Pavel Knobel (1756-1830). MI


Najbolj brano