Od najlepših rokopisov do “črne” detektivke v stripu

Cankarjeva založba bo letos v ustaljenih zbirkah izdala 50 novih knjig. Največji založniški projekt predstavlja monografija Nataše Golob o srednjeveškem knjižnem slikarstvu, v biografskih delih bosta predstavljena Martin Luter in Napoleon, izdali bodo dela domačih avtorjev, kot so Aleš Berger, Tone Peršak in Jasmin B. Frelih, ter več prevodnih del.

Pri Cankarjevi založbi bodo izšli tudi eseji Dubravke Ugrešić.  Foto: Andraž Gombač
Pri Cankarjevi založbi bodo izšli tudi eseji Dubravke Ugrešić.  Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Monografija S črnilom in zlatom s podnaslovom Srednjeveško knjižno slikarstvo iz slovenskih zbirk nastaja že šest let, je na predstavitvi programa založbe povedal urednik Tine Logar. Avtorica, umetnostna zgodovinarka Nataša Golob, ki velja za največjo poznavalko tematike v Sloveniji, je za knjigo izbrala jagodni izbor najlepše ohranjenih srednjeveških umetniških ilustracij, ki se skrivajo pod platnicami knjig, datiranih med 850 in 1500.

Med biografskimi deli je Logar izpostavil knjigo Martin Luter, ki jo podpisuje nemški teolog Volker Leppin, Napoleonovo biografijo izpod peresa Alana Forresta ter knjigo Darinke Kladnik(Ne)znani Slovenci, v kateri bodo poleg manj znanih Slovencev, ki so prispevali k rasti slovenskega naroda, predstavljene tudi manj znane anekdote znanih Slovencev. Obenem je Logar opozoril še na knjigo Slovenija, moja dežela, v kateri Božo Repe in Darja Kerec opisujeta življenje v Sloveniji v 80. letih minulega stoletja.

Bergerjevi eseji in Peršakov roman

Prozne novosti sta predstavila urednika Andrej Blatnik in Aljoša Harlamov. Precej pozornosti bodo najverjetneje deležni eseji letošnjega Prešernovega nagrajenca Aleša Bergerja z naslovom Arles, večkrat, ki jim je spremno besedo dodal Janez Pipan. Letos bosta luč sveta ugledala tudi precej obsežen roman Toneta Peršaka Preobrazbe ter drugi roman kresnikovega nagrajenca Davorina LenkaBela pritlikavka.

Med proznimi novostmi slovenskih avtorjev sta urednika izpostavila še eseje Jasmina B. FrelihaBleda svoboda, drugo pesniško zbirko Denisa ŠkofičaSeganje, kratke zgodbe Blaža KutinaTempirana bomba, novo knjigo Branka GradišnikaEvolucija za rejce ljubiteljev malih živali ter noir detektivko v stripu Izarja Lunačka in Nejca JurnaSmrtonosna savana. Obeta se tudi pesniška zbirka Lidije DimkovskeČrno na belem.

Moderni klasiki od Mehike do Rusije

Zbirko Moderni klasiki bodo letos obogatili z deli mehiške avtorice Guadalupe Nettel (Telo, v katerem sem se rodila), gvatemalskega pisatelja Augusta Monterrosa (Zbrana dela in druge zgodbe), francoskih avtorjev Pascala Quignarda (Skrivnostne solidarnosti) in Jean-Baptista Del Amoja (Živalsko kraljestvo), Rusa Andreja Volosa (Vrnitev v Pandžrud) in argentinskega pisatelja Andresa Neumana (Stvari, ki jih ne narediva).

Pri založbi bodo poskrbeli tudi za prevoda najnovejše zbirke esejev lanskoletne vileniške nagrajenke Dubravke Ugrešić (Evropa v Sepiji) in knjige Popotovanja v soju švicarskega avtorja Alexa Capusa, ki ga slovenski bralci poznamo po romanu Léon in Loiuse. Eden osrednjih britanskih pisateljev Ian McEwan - v slovenščini lahko prebiramo njegove romane Otrok o pravem času, Tujca v Benetkah in Pokora - bo letos k slovenskemu občinstvu stopil še z delom Cementni vrt. Lišček pa je naslov napete detektivke o ukradeni umetnini, ki po spletu nenavadnih okoliščin pristane v rokah 13-letnika. Roman, ki je leta 2014 prejel Pulitzerjevo nagrado za književnost, podpisuje ameriška pisateljica Donna Tartt. pri Cankarjevi založbi bodo izdali še Narkopolis indijskega avtorja Jeeta Thayila in Samostan sodobnega ruskega pisatelja Zaharja Prilepina.

MI, STA


Najbolj brano