Od barvitega Pariza do ostre Rusije

Na impozantnem gradu Kromberk so v četrtek zazvenele prve letošnje Grajske harmonije - koncertni cikel, ki ga v sodelovanju z Goriškim muzejem organizira Kulturni dom Nova Gorica. Predstavil se je duo ruske violinistke Nadežde Tokareve in goriške pianistke Aleksandre Pavlovič.

Violinistka Nadežda Tokareva in pianistka Aleksandra Pavlovič sta prepletali milino in silovitost.   Foto: Matej Vidmar
Violinistka Nadežda Tokareva in pianistka Aleksandra Pavlovič sta prepletali milino in silovitost.  Foto: Matej Vidmar

KROMBERK > V Slovenskem prostoru Nadeždo Tokarevo od leta 2011poznamo po njenem sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, v mednarodnem prostoru pa se je izkazala kot lavreatka številnih tekmovanj in uspešna koncertantka. Domača pianistka Aleksandra Pavlovič je po z odliko končanem študiju na Moskovskem državnem konservatoriju P. I. Čajkovskega dejavna kot koncertna pianistka, profesorica klavirja in komorna glasbenica, ki sodeluje z izvrstnimi glasbeniki.

Duo Tokareva-Pavlovič je poleg originalne Sonate za violino in klavir Clauda Debussyja pripravil še priredbe del Debussyja (Beau soir, La plus que lent, Golliwogg's Cakewalk) ter Igorja Stravinskega (Italijanska suita, Pastorale - pesem brez besed, Scherzo iz baleta Ognjeni ptič, Ruska pesem iz opere Mavra ter Ruski ples iz Petruške), ki jih je ruski mojster napisal v sodelovanju z violinistom Samuelom Duškinom.

V domiselno izbranem programu smo ob izvrstnem in ubranem muziciranju glasbenic v prvem delu prisluhnili prefinjeni pariški barvitosti, v drugem delu pa mogočnosti, ostrini in žilavosti ruske duše, v katerem se je violinistki odlično podal njen temperament.

HELENA FILIPČIČ GARDINA


Najbolj brano