Od Tartinija do novitet

S koncertom pihalnega kvinteta Slowind se je minuli četrtek začel 39. ciklus komornih koncertov Piranski glasbeni večeri. Ponudil bo še tri koncerte: nocoj ob 21. uri bo v Križnem hodniku nastopil Trio Maribor.

Trio Maribor bo drevi nastopil v Križnem hodniku Minoritskega samostana.
Trio Maribor bo drevi nastopil v Križnem hodniku Minoritskega samostana.  

PIRAN > “Namen festivala je nadaljevati z glasbeno tradicijo, začeto s slovitim violinistom in skladateljem Giuseppejem Tartinijem in Accademio dei Virtuosi iz 18. stoletja in krepiti čezmejno sodelovanje,” pojasnjujejo v Avditoriju Portorož, kjer pripravljajo Piranske glasbene večere. Dodajajo, da je doslej na festivalu nastopilo več kot 200 solistov in ansamblov iz Slovenije in tujine. “Programska pestrost se kaže tako v izvajalskih zasedbah kot v izboru avtorjev oziroma obdobij, ki jih ti predstavljajo: od srednjeveške pesmi prek baročnih mojstrov, velikanov klasicizma do romantikov in sodobnih skladateljev ter glasbenih novitet uveljavljajočih se skladateljev,” še pravijo organizatorji, ki so za drugi večer v letošnji sezoni izbrali Trio Maribor. Zasedba deluje od leta 2008, v njej pa muzicirajo violinist Miladin Batalović,violist Levente Gidró in violončelist Gorazd Strlič.Občinstvu v Križnem hodniku Minoritskega samostana se bodo predstavili z Godalnim triomJeana Francaixa, Intermezzom Zoltana Kodalyja in Serenado op 10 Ernsta von Dohnányija.

Naslednji teden na 39. Piranskih glasbenih večerih pričakujejo flavtistko Anamarijo Tomac Krečič in harfistko Urško Križnik Zupan, na zaključnem koncertu pa bosta nastopila violinistka Oksana Pečeny in kitarist Matic Dolenc.

MI


Najbolj brano