Od Kanade do Vrtnice

Novi cikel Sakralnega abonmaja, ki ga že peto leto prireja Kulturno društvo Schellenburg, je tokrat v Ljubljani odprl Goriški oktet Vrtnica.

Oktet Vrtnica je navdušil  v pevsko precej zahtevni uršulinski  cerkvi sv. Trojice v Ljubljani.
Oktet Vrtnica je navdušil v pevsko precej zahtevni uršulinski cerkvi sv. Trojice v Ljubljani.  

LJUBLJANA > Umetniški vodja Gregor Klančič, zborovodja in organist iz Mirna, je tudi v letošnji sezoni oblikoval osem religioznih programov, ki so med oktobrom in majem tesno povezni z liturgičnim časom. Uvodni koncert je tokrat zaupal Goriškemu oktetu Vrtnica, v katerem od leta 1981 prepevajo izbrani pevci iz širše Goriške in zamejstva in je doslej svojo prepoznavnost v domačem in tujem okolju zgradil pod umetniškim vodstvom nekaterih cenjenih in eminentnih zborovodij in dirigentov. Zadnje obdobje je sestav umetniško usmerjal maestro Marko Munih, minulo sezono je njegovo mesto prevzel tržaški skladatelj in zborovodja Valter Lo Nigro, v prihodnje pa bo Vrtnica najverjetneje prepevala pod umetniškim vodstvom Matjaža Ščeka.

Vokalni ansambel, ki je letos poleti osvojil občinstvo tudi na Poletnem festivalu v Evfrazijevi baziliki v Poreču, lani jeseni pa uspešno nastopil na Dnevih slovenske kulture v Istri, je pred dnevi za otvoritev Sakralnega abonmaja v v baročni uršulinski cerkvi pripravil tehten izbor sakralnih del tujih in domačih skladateljev. V prvem delu so zazvenele Marijine antifone, kot so jih uglasbili Anton Foerster, Edvard Grieg, Marij Kogoj, Vytautas Miškinis, Ambrož Čopi in Fran Ferjančič, v drugem pa je številno občinstvo prisluhnilo izboru skladb vzhodnega obredja in štirim kratkim molitvam sv. Frančiška Francisa Poulenca.

V izbranem programu je imela posebno mesto noviteta Sveti, ki jo je prav za goriški sestav napisal kanadski skladatelj slovenskega rodu Marjan Mozetič, v svetu bolj znan kot Marjan Mozetich. Skladatelj, ki je že leta eden najbolj izvajanih skladateljev v Kanadi, se je rodil leta 1948 v Gorici. Njegova družina, ki izhaja iz Mirna in iz Jeremitišča, se je leta 1952 preselila v kanadsko mesto Hamilton. Mozetič že vrsto let živi in ustvarja v Torontu, z matično domovino pa ima zelo malo stikov. Leta 2003 je na povabilo pokojnega profesorja Silvana Kerševana obiskal Gorico in Novo Gorico in ob tej priložnosti tudi doživel predstavitev svoje ustvarjalnosti. Njegov slog je izrazito komunikativen, saj se je Mozetič že pred leti odločil za ustvarjanje, ki lahko nagovori vsakogar. In taka je tudi njegova skladba Sveti, ki jo je oktet Vrtnica občuteno, poglobljeno in odlično krstno izvedel na koncertu v Ljubljani. Morebiti je z njo nagovoril tudi kakšnega eminentnega obiskovalca, ki bo poskrbel, da bodo Marjana Mozetiča kdaj povabili tudi v prestolnico.

V pevsko sicer precej zahtevnem ambientu cerkve sv. Trojice so goriški pevci zahtevni program izvedli prepričljivo, doživeto in predvsem vokalno odlično, navdušeno občinstvo pa si je ob koncu izborilo še dva dodatka.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano