Nepogrešljiv del jazz scene

MareziJazz je pred dvanajstimi leti zrasel iz želje, da bi širil bigbandovsko in jazz kulturo. A kot pravijo organizatorji iz Marežganskega mladinskega društva, je festival svoje začetne ideje že zdavnaj prerasel. Postal je nepogrešljiv del jazz scene: cenijo ga poznavalci in občinstvo. Letos pa se bo na marežganskem odru predstavilo 14 zasedb, ob slovenskih tudi italijanski in latvijski; tokratni festival bo spremljal tudi seminar Zgrabi zvok, namenjen vsem, ki si želijo dopolniti glasbeno znanje na področju jazza in improvizacije.

Na domačem odru se bo tradicionalno predstavil tudi marežganski Big Band Hrošči. Foto: Maja Pertič Gombač
Na domačem odru se bo tradicionalno predstavil tudi marežganski Big Band Hrošči. Foto: Maja Pertič Gombač

MAREZIGE > MareziJazz je vsako leto večji - vse več je nastopajočih, obiskovalcev pa tudi tistih, ki si festival ogledajo prek spleta. Vsako leto namreč organizatorji poskrbijo za neposredni prenos; na spletni strani www.marezijazz.si ga bo mogoče spremljati tudi tokrat. In tudi letos bodo, tako kot v minulih enajstih letih, vsi koncerti brezplačni. Posebnost “jazza v Marezigah” je namreč spodbujanje ustvarjalnosti in izvajanje avtorskih skladb, pa tudi to, da povezuje glasbenike iz različnih koncev Evrope.

Tako majhna vas, pa tako velik festival

V dvanajstih letih so gostili številne zasedbe iz različnih koncev Evrope. Pred tremi leti je v slikoviti istrski vasici nastopil tudi North East Ska-Jazz Orchestra. Njihov saksofonist Stefano Salmaso je bil presenečen, da je v tako majhnem kraju mogoče pripraviti tako velik in močan festival: “Zaradi truda, ki ga je potrebno vložiti v priprave česa takega, pri nas marsikaj splava po vodi, in veseli me, da je tu očitno prevladala ljubezen do tovrstne glasbe, s čimer se je oblikovalo tudi njeno občinstvo in kultura poslušanja.” Slovenski glasbenik Uroš Perić je prepričan, da je srečanje big bandov v Marezigah enkraten dogodek za vse sodelujoče glasbenike. Nastopa z različnimi zasedbami, a kot pravi, je največji užitek biti na odru ob spremljavi big bandov: “Seveda pa k temu svoje prispeva tudi občinstvo, ki se spozna na zadevo in zna ceniti odlično bigbandovsko glasbo. In v Marezigah je vsega v obilju: odličnih posameznikov, big bandov in občinstva, ki te ponese. Vsekakor upam, da se bo ta tradicija nadaljevala tudi letos in v prihodnjih letih.” MareziJazz je dal poseben zagon tudi tubistu Goranu Krmacu, ki pravi, da so mu številne pohvale dale še dodatno spodbudo pri pisanju skladb za big bande. Krmac precej sodeluje z Big bandom Nova, ki se bo festivalskemu občinstvu v Marezigah predstavil v petek zvečer. Ta večer bodo nastopili še Bid Bang, Big Band Krško, Roveri Big Band iz Bologne, Big Band Medicinske fakultete in domačini - Big Band Hrošči. V soboto bodo oder zavzeli Chilly Brass Band, Big Band Šmarje, gostje iz Furlanije Brigata Garibaldi Big Band, Big Band Cerknica, Big Band Grosuplje terlatvijski Melngailskolas Big Band.Za petkov after bo poskrbel Čepak/Spiegel/Serasini Trio, v nedeljsko noč pa bo občinstvo popeljal Sunglasses Band.

“Vsako leto se trudimo, da bi bil festival svež in da bi prinesel kakšno novost. Letos bodo za to, poleg avtorske glasbe, poskrbeli novinci na marežganskem odru in teh bo kar polovica od vseh nastopajočih,” pojasni Andrej Filipič, na festivalu zadolžen za stike z javnostjo. “Brigata Garibaldi Big Band iz Krmina oziroma Cormonsa bo v Marezige prinesel za naš kraj še kako primeren izbor - prihajajo namreč z jazz priredbami partizanskih pesmi,” pojasnjuje in dodaja, da se zelo veselijo svojih prvih gostov z Baltika - Melngailskolas Big Banda iz Latvije. Letošnji festival pa bo postavil še en mejnik, saj se bodo tokrat predstavili najmlajši glasbeniki v zgodovini festivala: učenci glasbene šole, stari med enajst in 20 let. Bid Bang Radovljica bo prvi big band z gorenjskih koncev, ki bo nastopil v Marezigah, zvoke New Orleansa pa bodo prinesli Chili Brass Band ...

Ob koncertih tudi delavnice

Na festivalu bo letos že šestič zapored delavnica Zgrabi zvok. V Marežganskem mladinskem društvu jo pripravljajo v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, Zvezo big bandov Slovenije in Glasbeno šolo B.A.S.E. “Za glasbenike udeležba na festivalu ni le možnost za nastopanje, je tudi odlična priložnost za medsebojno druženje ter izmenjavo izkušenj z drugimi glasbeniki,” pravijo v društvu in dodajajo, da delavnice prirejajo v želji, da bi se big bandovska glasba ohranjala, širila in razvijala. Zato bodo letos poskrbeli s številnimi mentorji: Lovro Ravbar bo poučevalsaksofon, Raymond Colom trobento, Matej Hotko bas, Denis Beganović pozavno, Teo Collori kitaro, pianistom bo znanje predajal Jaka Pucihar, bobnarjem David Morgan, vokalne tehnike pa bo približevala Maja Bevc.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano