Nemo gledališče življenja na vasi

V galeriji Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici so tokrat že tretjič zapored, v predpustnem in pustnem času, postavili na ogled času primerno razstavo.

Poznavalec pustnih običajev  Romeo Volk. Foto: Danijel Cek
Poznavalec pustnih običajev Romeo Volk. Foto: Danijel Cek

ILIRSKA BISTRICA > Kulturno-turistično društvo Vrbišće šjme iz vasi Vrbica, ki neguje zelo staro pustno tradicijo, je to razstavo pripravljalo dve leti. Gre za fotografsko razstavo, ki so jo poimenovali po skupini in prikazuje like ene najbogatejših, po mnenju strokovnjakov, etnografskih skupin na Slovenskem. Prav gotovo je pust v Vrbici pri Ilirski Bistrici nekaj posebnega. V skupini je od 60 do 70 pustnih likov, ki kot nemo gledališče predstavlja življenje na vasi. Na obrazih imajo posebne maske; narejene doma iz strojene ovčje kože.

Med drugim je na razstavi predstavljena fotografija, posneta pred osemdesetimi leti, pustno izročilo v Vrbici pa je še veliko starejše. Njihovo posebnost so leta 2003 strokovnjaki odkrili ob predstavitvi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Leta 2006 je skupina prispevala pustni lik lovca v etnografski muzej Slovenije.

Dve leti kasneje so izdali bilten, poštno znamko, razglednico in poštni žig z motivom Vrbišćih šj'm. V letu 2014 so vpisani v register žive nesnovne kulturne dediščine.

Boris Čekada, predsednik in gonilna sila društva, je spregovoril na otvoritveni prireditvi, takoj za tem pa se mu je pridružil še znani zbiratelj etnološkega gradiva in poznavalec pustnih običajev Romeo Volk. Člani društva so poskrbeli za izredno bogato pogostitev množice povabljenih, njihovi godci, ki spremljajo skupino, pa so še dodatno obogatili dogodek. Razstava bo odprta do 18. februarja.

NP


Najbolj brano