Našli tretji del Magrittove slike La pose enchantee

V muzeju in galeriji v gradu Norwich v Veliki Britaniji so našli tretji del slike La pose enchantee belgijskega slikarja Reneja Magritta (1898-1967). Spodnja desna četrtina omenjene slike se je skrivala pod sliko La condition humaine. Slika La pose enchantee, od katere je ohranjena le črno-bela fotografija, je sicer dolgo veljala za izgubljeno.

Rene Magritte Foto: Vir: Renemagritte.Org
Rene Magritte Foto: Vir: Renemagritte.Org

LONDON > Delo La pose enchantee je prikazovalo dva skoraj identična ženska akta. Prvič je bilo razstavljeno leta 1927, nato je bilo leta 1932, ko je bilo vrnjeno umetniku, omenjeno v korespondenci, poznejših omemb ni, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjaki domnevajo, da se je umetnik odločil večjo sliko razrezati v pripravah na veliko razstavo leta 1936 in platna uporabiti ponovno. “In tako se je pod našo La condition humaine 80 let uspešno skrivala četrtina slike La pose enchantee,” je povedala kustosinja v muzeju v gradu Norwich Giorgia Bottinelli.

...

Zgornjo levo četrtino slike so leta 2013 pod sliko The Portrait iz leta 1935 odkrili konservatorji v newyorškem Muzeju moderne umetnosti. Odkritje je spodbudilo strokovnjake v Moderna Museet v Stockhlomu, da so se lotili podrobnejšega proučevanja Magrittove slike The Red Model iz leta 1935, pod katero so odkrili spodnjo levo četrtino slike La pose enchantee.

Giorgia Bottinelli je dodala: “Zdaj moramo najti le še zadnji del - zgornjo desno četrtino, potem bo ta vznemirljiva sestavljanka končana.”

Namig do skritih četrtin slike se po pisanju AFP skriva v robovih, kjer gre poslikava prek okvirja, preko katerega je napeto platno, kar je sicer za umetnika neobičajno. Konservatorka v muzeju in galeriji Norwich Alice Tavares da Silva je to podrobnost na sliki La condition humaine odkrila med pripravo slike za razstavo v Parizu.

...

“Bilo je zelo vznemirljivo odkritje, zato sem nemudoma uredila, da smo sliko pripeljali na Inštitut Hamilton Kerr na univerzi Cambridge, kjer so jo pregledali z rentgenskimi žarki,” je povedala in dodala, da je rezultat potrdil njeno domnevo in da se pod omenjeno sliko skriva spodnja leva četrtina pogrešane slike.

Rene Magritte se je rodil v Lessinesu v Belgiji. Študiral je v Bruslju. Od leta 1927 je živel v Parizu in se priključil nadrealistom okoli Andrea Bretona. Po letu 1930 je spet živel v Bruslju.

Velja za enega najpomembnejših nadrealističnih slikarjev. Ni sledil podzavesti, temveč je skušal stvarnost predstaviti v novih, presenetljivih oblikah. Njegove mnogokrat paradoksalne in enigmatične podobe so polne simbolov sanj, otroških spominov, hrepenenja in nedosegljive sreče, naslikane v iluzionistični perspektivi in s pozornostjo do detajla.

STA


Najbolj brano