Med nagrajenci Prešernovega sklada tudi Čopi in Kobal

Letošnji prejemniki nagrad Prešernovega sklada, ki so jih podelili nocoj na predvečer slovenskega kulturnega praznika, so skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi, slikar Aleksij Kobal, režiser Janusz Kica, pesnica Cvetka Lipuš, kiparka Mojca Smerdu ter igralka, plesalka in performerka Katarina Stegnar.

Med nagrajenci Prešernovega sklada sta tudi skladatelj in 
zborovodja Ambrož Čopi in koprski slikar Aleksij Kobal. Foto: STA
Med nagrajenci Prešernovega sklada sta tudi skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi in koprski slikar Aleksij Kobal. Foto: STA

LJUBLJANA > V torek bomo v Primorskih novicah objavili intervjuja s primorskima nagrajencema, skladateljem Ambrožem Čopijem in slikarjem Aleksijem Kobalom. Za pokušino že objavljamo njuni izjavi o prejetih priznanjih.

"Nagrado čutim kot priznanje svojemu delu na skladateljskem in dirigentskem področju," pravi Ambrož Čopi:. "Največje zadoščenje skladatelju je, da so njegova dela izvajana, po možnosti še v času njegovega življenja, in sprejeta tako s strani strokovne kritike kot pevcev, zborovodij in nenazadnje publike, ki ji je glasbena sporočilnost namenjena."

Nagrade Prešernovega sklada je zelo vesel tudi Aleksij Kobal: "Toliko bolj, ker se je po zadnjem letu in pol tavanja v neznanem vame spet naselilo nekaj oprijemljivega in bo samo še dobra popotnica delom, za katera upam, da jih bom lahko upodobil tako, kakor so prvotno zazvenela v moji glavi."

Čopi bo nagrado prejel za stvaritve in poustvaritve zadnjih dveh let, gledališki režiser Kica za režiji Kafkovega Gradu in Cankarjevega Pohujšanja v dolini šenflorjanski, Kobal za razstavi Nocturno in Območje zajetja v Obalnih galerijah Piran.

Pesnica Lipuševa bo nagrajena za pesniško zbirko Kaj smo, ko smo, kiparka Smerdujeva za razstavo Skulpture v Murski Soboti, igralka, plesalka in performerka Stegnarjeva pa za stvaritve zadnjih dveh let.

Najvišjo, Prešernovo nagrado, bosta dobila skladatelj Ivo Petrić in pisatelj Tone Partljič.

AG,STA


Najbolj brano