Nagradi knjižnicama v Kopru in Novi Gorici

Ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic je Združenje splošnih knjižnic danes na slovesnosti v Novem mestu podelilo nagrade za najboljši projekt v letošnjem letu. Podelilo je nagrado za najboljši projekt na področju strokovnega dela in dve nagradi s področja storitev za uporabnike. Dobile so jih knjižnice v Kopru, Novi Gorici, Ljubljani in Kamniku.

Združenje splošnih knjižnic je nagradilo Osrednjo knjižnico 
Srečka Vilharja Koper (na fotografiji) in Goriško knjižnico 
Franceta Bevka Nova Gorica za projekt Vzpostavitev vzajemnega spletnega portala s priporočilno kakovostno literaturo dobreknjige.si, ki je projekt spodbujanja bralne 
kulture nacionalnega pomena. Foto: Helena Race
Združenje splošnih knjižnic je nagradilo Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper (na fotografiji) in Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica za projekt Vzpostavitev vzajemnega spletnega portala s priporočilno kakovostno literaturo dobreknjige.si, ki je projekt spodbujanja bralne kulture nacionalnega pomena. Foto: Helena Race

NOVO MESTO > S področja storitev za uporabnike je združenje nagrado namenilo Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper in Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica za projekt Vzpostavitev vzajemnega spletnega portala s priporočilno kakovostno literaturo dobreknjige.si, ki je projekt spodbujanja bralne kulture nacionalnega pomena. Namen projekta je izgradnja skupnega portala slovenskih splošnih knjižničarjev s celovitimi predstavitvami kakovostne literature in z možnostjo aktivnega sodelovanja na portalu tako literarne stroke kot bralcev, uporabnikov knjižnic.

Najboljši projekt na področju strokovnega dela v Ljubljani

Nagrado za najboljši projekt na področju strokovnega dela je združenje namenilo Mestni knjižnici Ljubljana za projekt Avtomatizirano objavljanje podatkov o novem knjižničnem gradivu.

Nagrade za najboljši projekt je Združenje splošnih knjižnic letos podelilo tretje leto. Z njimi želijo spodbujati razvoj in kakovostno delo splošnih knjižnic na področju storitev za uporabnike, področju strokovnega dela in področju vodenja knjižnic.

Storitev avtomatiziranega objavljanja podatkov o novem knjižničnem gradivu se je razvila zaradi uveljavljanja optimizacije delovnih procesov in opravil v knjižnici, predvsem pa zaradi boljšega pregleda nad novim knjižničnim gradivom ter izboljšanja uporabe seznamov novosti za uporabnike knjižnice.

Izlet, združen s pripovedovanjem pravljic

Za projekt Kamniške pravljične poti pa je združenje nagradilo Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik. Kamniška pravljična pot je voden izlet v naravo ali drugo okolje, združen s pripovedovanjem lokalnih pravljic in spoznavanjem kulturne dediščine, običajev ali posebnosti kraja. Namenjen je družinam z majhnimi otroki, ki jim knjižnica tako omogoča kakovostno preživljanje prostega časa, jih seznanja s folklornim izročilom in spodbuja družinsko branje.

Knjižnice kulturne institucije z največ različnimi vsebinami

Na razpis je prispelo 16 prijav. Raznolikost prijavljenih projektov kaže, da so knjižnice kulturne institucije z največ različnimi vsebinami v primerjavi z drugimi področji kulture in da je razumevanje njihovega poslanstva široko in fleksibilno.

V Sloveniji deluje 58 osrednjih knjižnic, 269 izposojevališč, 13 bibliobusov, ki imajo 699 postajališčih v 588 krajih, in 86 premičnih zbirk. V svojih zbirkah hranijo več kot 11 milijonov gradiva.

Slogan letošnjega dneva slovenskih splošnih knjižnic je Knjižnice povezujejo. Tej temi je bila posvečena tudi današnja okrogla miza v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, na kateri je beseda tekla o knjižnicah in njihovi vlogi pri vključevanju ranljivih skupin v družbo.

STA


Najbolj brano