Na tromeji Editors, Joss Stone, Parov Stelar ...

Glasbeni festival No Borders bo v prihodnjih dneh in tednih v Trbiž oziroma Tarvisio oziroma Tarvis spet privabljal obiskovalce iz Italije, Avstrije in Slovenije, ki jih najlaže poveže univerzalni jezik: glasba. Rajanje v mestu blizu tromeje bo na Trgu zedinjenja (Piazza Unità) jutri ob 21.15 odprl angleški indie rock bend Editors, dober znanec slovenskega občinstva.

Na Trg zedinjenja prvi prihajajo  Editors, eden najzanimivejših svetovnih indie rock bendov.   Foto: Rahi Rezvani
Na Trg zedinjenja prvi prihajajo Editors, eden najzanimivejših svetovnih indie rock bendov.  Foto: Rahi Rezvani

TRBIŽ > Bend Editors, ustanovljen leta 2002 v Birminghamu, se je uveljavil kot ena najzanimivejših svetovnih indie rock zasedb. Fantje so doslej nanizali albume The Back Room (2005), An End Has a Start (2007), In This Light and on This Evening (2009), The Weight of Your Love (2013) in In Dream (2015). Vsem je pečat vtisnil zlasti pevec in kitarist Tom Smith z globokim glasom in temačnimi besedili ter prav takšnim zvokom, v katerem odmeva dediščina alternativnega rocka osemdesetih let, glasbena tovarišija pa rada med kitarske rife vpleta tudi bolj eksperimentalne elektronske zvoke.

Editors so dvakrat nastopili tudi v Ljubljani: leta 2011 v Križankah in predlani v Kinu Šiška. Na tokratni turneji pesmi z najnovejšega albuma In Dream prepletajo s starejšimi Munich, Blood, Smokers Outside the Hospital Doors in Papillon.

V petek bo na istem trgu nastopila njihova rojakinja, 30-letna kantavtorica in igralka Joss Stone, v nedeljo pa svetovno uveljavljeni avstrijski skladatelj in DJ Parov Stelar, leta 1974 v Linzu rojen kot Marcus Füreder.

Avgust bo v znamenju italijanskih glasbenikov: v soboto, 5. avgusta, bosta pevec in trobentač Roy Paci ter producent s Sicilije John Lui predstavila skupni projekt Phonolake, večer zatem bo nastopila kantavtorica Carmen Consoli, najviše pa po segel njen kolega Vinicio Cappossela - v nedeljo, 13. avgusta, bo samostojni koncert s klavirjem imel na 1850 metrih nadmorske višine, pred kočo Gilberti na Selli Nevei, italijanski strani Kanina.

V petek, 18. avgusta, bo v Trbižu nastopil še oktet Lussari, za grand finale 22. festivala No Borders pa bo v soboto, 26. avgusta, v dolini Val Bartolo (Vrtinjlogarski graben) poskrbela furlanska tovarišija: raper Doro Gjat s skupino Play Desnuda. AG


Najbolj brano