Marija na dnu morja

Na piranskem pomolu že nekaj dni stoji skulptura, ki tam dela družbo kipom Jakova Brdarja. A Istrska Madonna, monumentalno delo Jeronime Kastelic, bo našla svoje mesto 12 metrov pod morjem, na jeziku rta Madona, v spomin vsem, ki so ljubili morje in v njem našli svoj mir: potapljačem, ribičem, mornarjem ... Umetniško instalacijo bodo pod morsko gladino spustili danes ob 14.30 - sodelovalo bo šest potapljačev -, pred tem pa bo po krajšem kulturnem programu skulpturo blagoslovil koprski škof, dr. Jurij Bizjak.

Jeronima Kastelic ob skulpturi Istrska Madonna Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Jeronima Kastelic ob skulpturi Istrska Madonna Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Za najnovejšo umetniško akcijo Jeronime Kastelic, arhitektke in likovne ustvarjalke, ki se ukvarja z različnimi področji umetnosti - od video, kiparskih, fotografskih in ambientalnih postavitev - je bila odločilna njena ljubezen do morja. S prijatelji, potapljači si je zamislila drzen pa tudi simbolično močan projekt. “Podvodno skulpturo posvečamo spominu na naše preminule prijatelje potapljače in na vse, ki so ljubili morje in v njem našli svoj mir. Čeprav se je ideja o podvodni skulpturi sprva zdela nekoliko neuresničljiva, da ne rečem malce nora, smo bili trdno odločeni, da jo izpeljemo. Predvsem zato, ker v našem, slovenskem prostoru tovrstnega obeležja nimamo,” pripoveduje avtorica, ki poudarja, da je skulptura - izdelali so jo v betonarni Rokava - narejena iz posebnega, “okolju prijaznega betona”.

Skulptura je pravzaprav triptih - ob Mariji je Kasteličeva upodobila še angela z mečem in podeželana oziroma, kot pravi, Istrijana. Izjemno pomembna se ji namreč zdi povezanost skulpture z neposrednim okoljem - obraze je oblikovala po “živih modelih”, prebivalcih piranskega rta Madona.

Umetnostni kritik Dejan Mehmedovič v figurah, povezanih v skuplturo Istrska Madonna, prepoznava baročno formo in ekspresivnost pa tudi avtoričino veliko občutljivost do javnega prostora in okolja. Jeronima Kastelic pristavi, da bo skulpturo dokončala narava: “Predvidevam, da bodo školjke, polžki in ostali podvodni živelj v enem letu na draperiji ustvaril svojstveno, podvodno čipko.”

Potapljač Gregor Basiaco, ki bo s kolegi iz potapljaških klubov sodeloval pri spustu skulpture, pa dodaja, da so bili pri zasnovi projekta zelo skrbni ter da so upoštevali vsa strokovna mnenja. “Med drugim smo najprej opravili arheološki pregled območja, za kip pa izbrali prostor, kjer ni nobenega biotipa, ki je pomemben za biologe. Skulptura bo nameščena izven naravovarstvenega pasu in označena z bojo.” Na njej bodo besede “V poklon in slovo vsem, ki so ljubili morje in v njem našli svoj mir” prebrali v živih jezikih, na draperiji skulpture pa bo ta stavek zapisan v latinščini ter v glagolici. Avtorica s sodelavci si namreč zelo želi, da bo skulptura predvsem “prostor spoštljivega spomina.”

Istrska Madonna bo z obrazom obrnjena proti Piranu, simbolizira pa vero in upanje. Današnji “potop” je le prvi korak tega projekta. V prihodnjih mesecih bodo pripravili razstavo fotografij, ki bodo prikazovale potek te umetniške akcije, spremljali pa bodo tudi, kako na draperiji raste naravna čipka.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano