Laibach v Severni Koreji brez jasnih scenarijev

Konec tedna je zasedba Laibach prispela v Pjongjang, kjer bo 19. in 20. avgusta nastopila na koncertih, vsakokrat pred približno 1000 ljudmi. Ivan Novak iz Laibachov je ob pristanku na letališču povedal, da so v Severno Korejo prišli, da bi se česa naučili in po navdih ter da se bodo pustili presenetiti. Zelo jasno določenih scenarijev ni.

Konec tedna je zasedba Laibach prispela v Pjongjang, kjer bo 
19. in 20. avgusta nastopila na koncertih, vsakokrat pred 
približno 1000 ljudmi. Foto: Maja Pertič Gombač
Konec tedna je zasedba Laibach prispela v Pjongjang, kjer bo 19. in 20. avgusta nastopila na koncertih, vsakokrat pred približno 1000 ljudmi. Foto: Maja Pertič Gombač

PJONGJANG > Kot je pred odhodom na severnokorejsko turnejo povedal Novak, težko oceni, kako bo v času njihovega tamkajšnjega bivanja potekala komunikacija po spletu, telefonih. Morda se bodo lahko javili šele po koncu turneje. Prav tako ni jasno, kako bo potekala tehnična priprava na koncert, vsekakor se bodo prilagodili razmeram.

Edino, kar je jasno, je, da ni prav veliko jasno. Kdo bo med občinstvom, kako bo sprejelo Laibachov program, ali bo spremljevalna ekipa Laibachov o turneji lahko posnela film? Organizator turneje, norveški režiser in kulturni aktivist Morten Traavik je ob prihodu v Pjongjang, povedal, da bosta koncerta razsvetljenje za obe strani, za njih in Severnokorejce.

Če je o nastopu v Pjongjangu trenutno težko povedati kaj določenega, so bile priprave nanj zelo odmevne. O gostovanju so pisali vsi svetovni mediji, Laibach je na številna vprašanja odgovarjal v svojem stilu, ki ga je nemogoče enoznačno interpretirati.

Kljub vsemu so v svet poslali sporočilo, da v Severni Koreji živijo ljudje, ki se v ničemer bistvenem ne razlikujejo od, denimo, Američanov ali Madžarov. Prav tako to velja za sistem, v katerem bivajo, in je v zahodnih medijih sinonim za najhujšo obliko totalitarnosti. Prignan je do točke, ki vzbuja norčevanje tistih, ki so praviloma, na papirju demokratični in razsvetljeni. Na takšen odziv so v intervjujih pred gostovanjem opozarjali Laibachi.

Njihov nastop, ne glede na državo, vzbudi odziv v točki, ki nagovarja nelagodje, nezavedno, menijo v zasedbi. Na koncertu v Pjongjangu ob 70. letnici osvoboditve izpod japonske kolonialne nadvlade bodo izvedli nekaj znanih skladb s svojega repertoarja, nekaj predelav skladb iz muzikala Moje pesmi, moje sanje ter nekaj tradicionalnih in sodobnih korejskih skladb. Težav z razumevanjem besedila po mnenju Laibach ne bi smelo biti. Muzikal je Korejcem dobro znan, saj so se ob njem učili angleško, nekatere pesmi pa bodo interpretirali tudi v korejščini.

Ob gostovanju Laibachov je izšla tudi pesem z videom We will go to Mount Paektu. Gre za eno najbolj priljubljenih letošnjih pesmi severnokorejske dekliške skupine Moranbong. Morda se bodo na odru Laibachom pridružile tudi članice zasedbe.

STA


Najbolj brano