Kralj, kraljica in obešen kmet

Po šestih letih skupnega glasbenega ustvarjanja in 65 koncertih so člani ajdovske zasedbe Antioksidanti v teh dneh ponosni na svoj prvenec. Plošča Parfum in plastika prinaša deset avtorskih skladb v barvah družbenokritičnega rokenrola.

Antioksidanti se po izdaji prvenca Parfum in plastika podajajo na odre po vsej Sloveniji. Foto: Ana Kete
Antioksidanti se po izdaji prvenca Parfum in plastika podajajo na odre po vsej Sloveniji. Foto: Ana Kete

AJDOVŠČINA > Peterica mladih glasbenikov, ki so v povprečju stari 23 let, je za inštrumente poprijela že v osnovni šoli, nato pa so se pevec Erik Jež, kitarist Andraž Žvokelj, kitarist Grega Marc, basist Darjan Brus in bobnar Gal Furlan kalili na različne načine ter igrali v številnih ajdovskih glasbenih sestavih.

Kot srednješolci so oblikovali skupino Antioksidanti. “Nastajali smo postopoma. Grega Marc se nam je pridružil pred šestimi leti, ko so prav za prav nastali Antioksidanti, Erik Jež je z nami pet let, Gal Furlan pa je dvema letoma zamenjal Jurija Brusa na bobnih,” nam je pojasnil večinski avtor Andraž Žvokelj. V zadnjih letih so jih spoznali predvsem poslušalci na severnem Primorskem. Po pripravi prvenca Parfum in plastika, ki je izšel januarja letos, pa se podajajo na glasbene odre po vsej Sloveniji.

Deseterica avtorskih komadov je odeta v zanje značilen družbenokritični rokenrol, tuje pa niso niti primesi indie, punk in pop melodij. “Vsaka pesem in besedilo nosita svojo zgodbo ter posebno sporočilo. Komadi so nastajali na zelo različne načine. V večini primerov pa smo najprej napisali glasbo in šele nato besedilo,” o nastajanju glasbe Antioksidantov pripoveduje Andraž Žvokelj. “Navdih črpamo iz sveta, ki nas obkroža, iz krivic, ki se dogajajo, ter iz odnosov med malim človekom in državo ter nadrejenimi. Vse to je upodobljeno tudi na naslovnici albuma, kjer šahovski figuri kralja in kraljice opazujeta obešenega kmeta,” je ilustrativen. Družbenokritična besedila se tako dotikajo zgodb, v katerih se lahko marsikdo prepozna, pesem Trenutek z mano pa govori o odnosu posameznika do življenja pred in po tem, ko je izvedel, da ima raka.

Tuje jim niso niti akustične izvedbe njihove glasbe, saj so vse pesmi nastale ob akustični kitari. V kleti Evrope, drugi single s plošče, je bil minuli teden Pesem tedna na Radiu Koper.

Prvenec so naslovili Parfum in plastika. Ta verz sicer opisuje svet manekenk in so ga vzeli iz pesmi Lutke, v kontekstu naslova plošče pa slika umeten svet, ki se ga fantje dotaknejo tudi v drugih skladbah.

“V tem letu načrtujemo promocijo albuma v različnih radijskih in televizijskih oddajah, nadaljujemo z ustvarjanjem novih pesmi, želimo si pa tudi čim več koncertov na domačih odrih,” dodaja Andraž Žvokelj. Posneli naj bi najmanj en videospot, dogovarjajo se tudi za turnejo s še dvema perspektivnima glasbenima skupinama.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano