Klimtov Kmečki vrt prodali za 47,9 milijona funtov

Slika Gustava Klimta z naslovom Kmečki vrt je bila v sredo na dražbi pri avkcijski hiši Sotheby's v Londonu prodana za 47,9 milijona funtov. S tem je postala tretja najdražja umetnina, ki so jo kdajkoli prodali na dražbi v Evropi, je sporočila dražbena hiša.

Gustav Klimt je sliko Kmečki vrt ustvaril leta 1907 ob jezeru 
Attersee v Avstriji. Več kot 20 let je bila v zasebni zbirki v 
Londonu, kjer jo je bilo lani mogoče videti na razstavi Kraljeve 
akademije umetnosti.
Gustav Klimt je sliko Kmečki vrt ustvaril leta 1907 ob jezeru Attersee v Avstriji. Več kot 20 let je bila v zasebni zbirki v Londonu, kjer jo je bilo lani mogoče videti na razstavi Kraljeve akademije umetnosti. 

LONDON > Krajina dunajskega modernista je bila vrhunec tokratne dražbe impresionistične in moderne umetnosti v Londonu. Zanjo so se potegovali štirje ponudniki, dosežena končna cena pa je bila precej višja od izklicnih 35 milijonov funtov. Presegla je tudi pričakovanih 45 milijonov funtov.

Klimt je sliko Kmečki vrt ustvaril leta 1907 ob jezeru Attersee v Avstriji. Več kot 20 let je bila v zasebni zbirki v Londonu, kjer jo je bilo lani mogoče videti na razstavi Kraljeve akademije umetnosti.

Po pisanju New York Timesa je bilo delo prvič razstavljeno leta 1908 na Dunaju, umetnik pa jo je naslikal v istem obdobju kot nekatere najbolj znane portrete, ki jih je ustvaril po naročilu, kot so Portret Adele Bloch-Bauer I in Portret Adele Bloch-Bauer II. Krajine je do svoje smrti leta 1918 slikal v pokrajini Salzkammergut v Zgornji Avstriji, ob jezeru Attersee in drugod.

Rekord na dražbi je doseglo tudi tihožitje Pabla Picassa Sadika paradižnika. Sliko paradižnika, ki je zrasel na njegovi okenski polici med nacistično okupacijo Pariza, so prodali za 17 milijonov funtov. Picasso jo je naslikal poleti 1944, nekaj tednov pred osvoboditvijo mesta.

Za več od izklicne cene pa so bila prodana tudi dela Amadea Modiglianija in Paula Gauguina. Dražba je samo v prvi uri prinesla približno 120 milijonov funtov.

STA


Najbolj brano