Klarinet - družinski inštrument

Gaja Benko, ki je pred desetimi dnevi praznovala 16. rojstni dan, se je že kot deklica zaljubila v klarinet, v inštrument, ki ga igrata tudi oče Andrej in starejši brat Andraž. Vrsto let gojenka Glasbene šole Nova Gorica je trenutno dijakinja prvega letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v razredu profesorja Jožeta Kotarja. Med tekmovanji, ki se jih je doslej udeležila, se najraje spominja prvega.

Gaja Benko Foto: Osebni Arhiv
Gaja Benko Foto: Osebni Arhiv

PRVAČINA > Klarinet ima v njeni družini poseben status in ni naključje, da ga je izbrala tudi Gaja Benko.

Prve lekcije je - tako kot njen brat - dobila v Glasbeni šoli Ajdovščina pri profesorju Miroslavu Paškvanu, ki ga je preprosto občudovala in imela zelo rada. Kasneje se je prepisala v Glasbeno šolo Nova Gorica in v profesorju Sandiju Vrabcu dobila vzornega mentorja. Z njim je stkala trdne prijateljske vezi in svojo predanost glasbi uspešno razkrivala na štirih regijskih, dveh državnih in kar štirih mednarodnih tekmovanjih. Danes se z iskrico v očeh spominja tistega prvega regijskega, ko je v Gorici februarja leta 2010 prejela kar tri posebne nagrade: za najvišje doseženo število točk v disciplini, za najbolje izvedeno skladbo v kategoriji in za najvišje doseženo število točk v kategoriji.

Zlati priznanji je osvojila tudi na regijskem tekmovanju leta 2013 v Sežani in na mednarodnem tekmovanju in festivalu Svirel leta 2012, še posebno ponosna je na 9. mednarodno tekmovanje Citta di Carlino v Italiji, kjer je leta 2011 prejela prvo nagrado in si tako prislužila ček za 500 evrov. “Rada hodim na tekmovanja, čeprav so tovrstni glasbeni preizkusi le moji kratkoročni cilji. Pred njimi preprosto bolj učinkovito vadim, sem bolj zbrana, imama več zagona, in zato najbolj napredujem,” pripoveduje Gaja, ki se že intenzivno pripravlja na dve novi spomladanski tekmovanji v Srbiji. Pri tem jo podpirajo starši, za njen glasbeni razcvet pa sedaj skrbi profesor Jože Kotar, ki ji je že vrsto let tudi vzornik.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. V oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu Radia Koper drevi ob 20. uri, bodo tokrat gostili klarinetistko Gajo Benko. Predstavila se bo s posnetki z regijskega tekmovanja v Sežani leta 2013.

Rada prisluhne posnetkom priznanih tujih klarinetistov kot sta Martin Frost ali Milan Rericha - slednji jo je navdušil v Švici, kjer je obiskala njegov mojstrski tečaj. Ob vestnem opravljanju vseh obveznosti na srednji šoli, je mlada klarinetistka še vedno zvesta domači Prvački pleh muziki, v kateri igra že šest let. Žal je ob nadaljevanju šolanja v Ljubljani morala prekiniti s treningi twirling-mažoretk, ki jim je bila zvesta vsa leta osnovnega šolanja.

Gaja je sicer predana svojemu inštrumentu in obožuje Koncert za klarinet in orkester v A-duruWolfganga Amadeusa Mozarta. Nikakor pa ne prisega zgolj na klasično glasbo, saj jo navdušujejo tudi skupini OneRepublic in Coldplay in glasbeniki kot so Michael Jackson, Bryan Adams, Severina, Justin Bieber in, če le uspe, obišče tudi njihove koncerte. Živahna in zgovorna šestnajstletnica ima jasno začrtano pot in morebiti bo v prihodnje ena od njenih študijskih postaj tudi Pariz, ki je že danes njeno izbrano mesto. Žal na tako potovanje ne bo smela vzeti svoje ljubljene mačke Belle, lahko pa bo odpotovala z zabojem mineralne vode Donat, ki je - verjeli ali ne - njena najljubša pijača.

TATJANA GREGORIČ

(Radio Koper)


Najbolj brano