Karlovški polk je branil Trst

Peta v nizu razstav ob lanski stoti obletnici začetka prve svetovne vojne in letos soške fronte, ki so jo v četrtek zvečer odprli na gradu Kromberk, je v pretežni meri posvečena borcem 96. pehotnega polka iz Karlovca, ki so krvaveli na kraških bojiščih.

Večji del razstave je posvečen karlovškemu polku. Foto: Davorin Koron
Večji del razstave je posvečen karlovškemu polku. Foto: Davorin Koron

KROMBERK > Tako imenovani karlovški 96. pehotni polk je 15. julija 1915 prispel v Kostanjevico na Krasu in že nekaj dni kasneje doživel ognjeni krst na Debeli griži. To so bili hudi boji, ki jih imenujejo tudi pekel na Doberdobu ali boj za Sveti Mihael. V njih sta dva avstro-ogrska bataljona izgubila 600 vojakov in 13 častnikov, največ prav karlovški bataljon. A Debele griže Italijani niso zavzeli.

Slavnostni govornik ob otvoritvi razstave Vasja Klavora, veliki poznavalec in kronist soške fronte, je spomnil, da nekateri zgodovinarji boje ob Soči označujejo zgolj kot vzporedne v razsežnostih vojne, a bili so siloviti, je poudaril. Ob tem je posebej opisal boje karlovškega polka, v katerem so se borili pripadniki več narodov, največ pa je bilo Hrvatov. Na Krasu so zadrževali Italijane, katerih cilj je bil osvojitev Gorice in Trsta. To jim je bilo namreč obljubljeno z londonskim sporazumom. Borci karlovškega polka so svoje položaje obdržali do konca bojev ob Soči. Bili so tudi prvi, ki so po zmagoviti 12. soški bitki prišli v Gorico in na Goriškem gradu izobesili carsko zastavo, darilo domačinov Črnič.

Cena pa je bila ogromna, polk je izgubil več kot tisoč vojakov. Veliko je pokopanih v Črničah, kjer je delovalo njegovo zaledje.

Zgodovinar Goriškega muzeja Davor Kernel je razstavo postavil v štirih sklopih. Pripravili so jo skupaj z muzealci iz Karlovca, ki so jo v svojem mestu imeli konec lanskega leta. Skupni je tudi katalog. Tudi gostje iz Karlovca so ob otvoritvi v Kromberku spomnili, da je bil na Goriškem pobudnik za skupni nastop pokojni ravnatelj Goriškega muzeja Andrej Malnič. Karlovčani so kolegom v Novi Gorici tudi posodili veliko dragocenih predmetov.

Ob tej priložnosti so Goriško obiskali številni gostje iz Karlovca, ki so si ogledali prizorišča bitk, obeležja in pokopališča. Na Lokvici na Krasu so simbolično posadili lipo kot simbol sožitja med narodi.DAVORIN KORON


Najbolj brano