Jodorowsky gost tržaškega znanstveno-fantastičnega filmskega festivala

Častni gost letošnjega festivala znanstvenofantastičnega filma Science+Fiction v Trstu bo kralj underground filma Alejandro Jodorowsky, ki bo predstavil svoj najnovejši film - avtobiografijo - Ples resničnosti. V Trstu ga boste lahko ujeli 31. oktobra.

Alejandro Jodorowsky  (letnik 1929) je  svojim letom navkljub zelo vitalen možakar
Alejandro Jodorowsky (letnik 1929) je svojim letom navkljub zelo vitalen možakar 

TRST > Alejandru Jodorowskemu bodo v Trstu podelili nagrado za življenjsko delo Urania d'Argento. Jodorowsky se bo tako pridružil vrsti velikih imen, ki so prejeli to tržaško priznanje, kot so Dario Argento, Roger Corman, Joe Dante, Christopher Lee, Terry Gilliam, George Romero.

Organizatorji festivala so sporočili, da bo Jodorowsky v Trstu pred predvajanjem Plesa resničnosti izvedel “konferenco/predstavo”, ki sledi tradiciji njegovega projekta Cabaret Mystique. V Trstu bodo predvajali tudi dokumentarec Franka PavichaJodorowsky's Dune, ki govori o največjem spodletelem znanstvenofantastičnem filmu vseh časov Peščeni planet, ki bi ga moral režirati Jodorowsky, a se je zalomilo zaradi njegove razsipnosti. Nato ga je režiral David Lynch, ki pa ni požel pozitivnih kritik.

Čilenec židovskega rodu Alejandro Jodorowsky (1929) se je v svet filma zapisal z nekaj najbolj čudaškimi filmskimi eksperimenti v svetovni zgodovini filma (Krt, Sveta kri, Sveta gora …), na področju performansa je v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja oral ledino v Mehiki, po selitvi v Pariz je z Rolandom Toporjem in Fernandom Arrabalom ustanovil tako imenovano Panično gibanje, v 80. letih se je spečal s kultnim francoskim striparjem Moebiusom in zanj spisal serijo stripov Incal in še bi lahko naštevali. Zadnja tri desetletja pa se ekscentrični in vsestranski Jodorowsky intenzivno posveča svoji inačici “umetniške psihoanalize”, psihomagiji.

Vsi tisti, ki ste se spraševali, kaj je Alejandra Jodorowskega za nekaj časa odtegnilo od filmskega sveta, boste odgovore lahko dobili v njegovem najpomembnejšem delu, umetniško duhovni avtobiografiji Psihomagija: panična terapija. Ples resničnosti je njegov prvi film po 23 letih, ki je nastal po njegovi avtobiografiji z istoimenskim naslovom, govori pa o odraščanju Jodorowskega v Čilu.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano