Jazz in še veliko več

V soboto na brezplačnem dvojnem koncertu 22. festivala Keltika ne bodo uživali le poslušalci, marveč tudi jazz - bo v dobri družbi!

Trio Kukushai bo v Cerknem  predstavil prvenec  Fruitile.
Trio Kukushai bo v Cerknem predstavil prvenec Fruitile.  

CERKNO > Nastopila bosta benda, ki jazz vešče prepletata z drugimi slogi. V slovenskem triu Kukushai ga s popom, avantgardnimi zvoki in eksperimentom prepletajo pianist in skladatelj Rok Zalokar, multidisciplinarna umetnica in vokalistka Eva Poženel ter bobnarka iz Amsterdama Sun Mi Hong, ki tako kot slovenska kolega študira na Nizozemskem - a namesto nje bo na sobotni Keltiki nastopil slovenski bobnar Bojan Krhlanko. “V angleščini zapeta besedila so igriva in pogosto nadrealistična; glasba tria deluje abstraktno, a hkrati živahno in neposredno, sploh na koncertih, kjer v že tako nenavadne harmonične in ritmične teksture glasbeniki vnašajo obilo improvizacije,” so zapisali v vabilu na koncert. V Cerknem bodo predstavili svoj prvi album Fruitile, ki je letos spomladi izšel pri Založbi Radia Študent.

Nastopila bo tudi srbska zasedba Fish in Oil, ki jo je leta 1993 v Prištini ustanovil avtor skladb in kitarist Bratislav Radovanović. Kot pomembna učitelja imenuje velika glasbenika Johna Zorna in Marca Ribota. Njegov bend je šel skozi leta skozi več sprememb zasedbe in zvoka, daljše premore, menjave članov, v repertoarju so se predelave vse bolj umikale avtorskim skladbam, bend pa se je iz Prištine preselil v Beograd.

K nam poleg Radovanovića prihajajo še saksofonist Dušan Petrović, kontrabasist Branislav Radojković, tolkalec Veljko Nikolić in bobnar Tom Fedja. V njihovi glasbi jazzu družbo delajo blues, rokenrol, surf, folk, kabaretska in filmska glasba. Prvenec Poluostrvo so objavili leta 2012, leto pozneje album Drnch, v Cerknem pa bo slišati zlasti skladbe z lanskega dvojnega albuma 3 ključa.

Koncerta bosta na Starem placu, v primeru dežja pa v baru Gabrijel. Zabava s prvovrstno in skrbno uglašeno kulturo se prične ob 21. uri. AG


Najbolj brano