Filmi in delavnice za male filmoljube

Tretje zasidranje Podmornice - Otoka za mularijo bo pospremljeno z živžavom otrok in mladih, ki radi gledajo filme na velikem platnu, se o njih pogovarjajo in ob njih ustvarjajo. Vse dni od 1. do 7. junija se bodo v festivalski Izoli vrstile projekcije, pogovori in delavnice - kot nalašč za sproščen korak proti izteku šolskega leta.

Letošnjo Podmornico bo svečano odprla premiera filma 
Felix.  Foto: Uwe Jansch
Letošnjo Podmornico bo svečano odprla premiera filma Felix.  Foto: Uwe Jansch

IZOLA > Na krovu Podmornice je veliko prostora za vse pogumne raziskovalce skrivnosti sveta gibljivih slik.

Felix in Mumini

Prva priložnost za vkrcanje bo v četrtek, 4. junija, ob 17. uri, ko bodo Podmornico v Kulturnem domu slovesno odprli s slovensko premiero filma Felix. Družinska zgodba pripoveduje o dečku iz Južnoafriške republike, ki si želi postati saksofonist. Gledalce ob ogledu filma opogumi sporočilo, da je treba vztrajno slediti svojim sanjam.

Za pestro druščino bodo poskrbeli mumini, ki bodo Kulturni dom spremenili v Mumindol, najzanimivejši kotiček na svetu. S Kino Otokom se v Izoli obeta izbruh navdušenja nad pravljičnimi bitji znamenite finske pisateljice Tove Jannson, ki jih je ves svet spoznal v njenih knjigah in kasnejših filmskih priredbah. Na ogled bosta dva animirana filma o mumintrolu, muminočku, muminmami, mali Mi in ostalih, Mumini lovijo komet in čisto sveži Mumin na Azurni obali. Ob lanskem praznovanju 100. obletnice rojstva Tove Jannson je nastala razstava otroških likovnih del o muminih, ki bo v času festivala na ogled v Kulturnem domu.

Za šolske in druge skupine se bo od 1. do 5. junija v Izoli vrtel izbor posebnih zgodb od blizu in daleč, med katerimi bodo tako nepozabni slovenski otroški in mladinski naslovi kot najnovejše produkcije z različnih koncev sveta.

Na Podmornici vladata domišljija in ustvarjalni zanos

V soboto in nedeljo popoldan bo v Manziolijevi palači na ogled pisan kolaž igranih, animiranih dokumentarnih kratkih filmov mladih ustvarjalcev, ki so v zadnjem letu nastali na delavnicah po vsej Sloveniji. Mnogi med njimi bodo na Kino Otoku doživeli premiero na velikem platnu, pod platnom pa bodo tekli živahni pogovori z njihovimi avtorji. Filmski ustvarjalci bodo postali tudi mladi udeleženci sobotne delavnice, na kateri se bodo pod vodstvom izkušene mentorice Andreje Goetz podali v snemanje animiranih filmov. Tudi njihova dela bodo premierno prikazana v Manziolijevi palači.

Tudi sicer bodo na Kino Otoku domišljiji puščali prosto pot vsak dan od petka do nedelje. Pred Kulturni dom se vračajo izkušeni strokovni sodelavci Sezamovega kotička, ki bodo s tematskimi delavnicami in igro poskrbeli za brezplačno ustvarjalno varstvo za otroke od 2. leta. Starši si bodo medtem lahko brez skrbi ogledali film po svoji želji. Na Manziolijevem trgu bodo v popoldanskem času potekale delavnice Društva GUMB za vse, ki jih veseli ustvarjanje iz reciklažnih materialov. Letos pa na Podmornici prvič predstavljajo tudi gibalne delavnice hulahupa na Svetilniku, na katerih se vsak festivalski dan obeta veliko zabave ob vrtenju obroča, ki si obliko deli s filmskih kolutom.


Najbolj brano