Drobne zgodbe 200 priznanih ustvarjalcev o trpljenju otrok po svetu

Več kot 200 priznanih pisateljev, pesnikov in dramatikov se je pridružilo globalni literarni pobudi Drobne zgodbe, s katero osvetljujejo svetovni dan otroka in številne nepravičnosti, zaradi katerih trpijo najrevnejši in najbolj prikrajšani otroci. Med avtorji sta tudi brazilski pisatelj Paulo Coelho in slovenski mladinski pisatelj Žiga X Gombač.



Kampanja Drobne zgodbe je odraz časa, ki prinaša številne 
grožnje otrokovim pravicam. Opozarja na krivice in  trpljenje 
otrok po vsem svetu. Foto: Vesna Humar
Kampanja Drobne zgodbe je odraz časa, ki prinaša številne grožnje otrokovim pravicam. Opozarja na krivice in trpljenje otrok po vsem svetu. Foto: Vesna Humar

LJUBLJANA > Serija kratkih zgodb je uvod v obeleženje 70-letnice delovanja Unicefa in s tem 70 let pomoči in upanja za otroke. Drobne zgodbe bodo avtorji objavljali do 20. novembra, ko se obeležuje obletnica sprejema konvencije o otrokovih pravicah, prebrati pa jih je moč tudi na www.unicef.org/tinystories.

Priljubljeni slovenski mladinski pisatelj Žiga X Gombač se pridružuje avtorjem, kot so Paulo Coelho, Christina Lamb, Chimamanda Adichie in Nuruddin Farah, ki so v podporo otrokom po celem svetu ustvarili vsak svojo Drobno zgodbo.

Kratke zgodbe priznani in priljubljeni literarni ustvarjalci v tem tednu delijo prek svojih kanalov na družbenih omrežjih. Avtorica idejnega koncepta je prva dama Finske Jenni Haukio, ki je pod svoje okrilje združila ustvarjalce iz Azije, Afrike, Južne Amerike, Evrope, Bližnjega Vzhoda in Avstralije, so sporočili iz Unicefa.

“Drobne zgodbe so glasen odmev, ki opozarja na krivice tega sveta. So neizmerna moč besed, ki povezuje in prinaša upanje,” pravi Gombač, ki je tudi avtor mladinskega romana Jastrebov let, knjižne zbirke Živa iz muzeja in najnovejšega mladinskega romana NK Svoboda, ki govori o begunstvu in vrednotah kot so strpnost, prijateljstvo, spoštovanje in človečnost.

Drobne zgodbe so zapisane v več kot desetih jezikih in različnih slogih, vse pa ilustrirajo, da so pravice otrok še vedno zapostavljene. “Kot pisatelji imamo moč, da opravljamo delo zagovornikov skozi pripovedovanje zgodb. S to plemenito in še kako potrebno kampanjo si prizadevamo za zaščito pravic otrok po vsem svetu,” so besede večkrat nagrajene nigerijske avtorice Chimamande Adichie, znane po romanih Polovica rumenega sonca in Amerikanka, navedli v Unicefu. Med pisatelji, ki se poigravajo z različnimi žanri, od pravljic do fikcije, je tudi ena od najmlajših avtoric na svetu, sedemletna Južnoafričanka Michelle Nkamankeng.

Kampanja Drobne zgodbe je odraz časa, ki prinaša številne grožnje otrokovim pravicam. Več kot 50 milijonov otrok je moralo zapustiti svoje domove zaradi konfliktov, revščine in podnebnih sprememb, številni pa v skupnostih, kjer vztrajajo, trpijo nepredstavljivo nasilje. Okoli 263 milijonov otrok ne obiskuje pouka, lani pa je skoraj šest milijonov otrok, mlajših od pet let, umrlo zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili, so opozorili v Unicefu.

STA


Najbolj brano