“Če hočete imeti električni avtomobil, ga morate preizkusiti”

V Novi Gorici bodo v četrtek že drugo leto zapored pripravili konferenco o e-mobilnosti. Po besedah programskega vodja prireditve Stojana Grgiča bodo na dogodku predstavili nove usmeritve s področja e-mobilnosti in njeno nadgradnjo v turistične produkte, spregovorili pa bodo tudi o varčevanju in upravljanju z električno energijo.

Električni avtomobili predstavljajo priložnost za vse tiste, ki 
imajo krajše poti v službo.
Električni avtomobili predstavljajo priložnost za vse tiste, ki imajo krajše poti v službo. 

NOVA GORICA > Spremembe na področju uporabe energije za ogrevanje in vožnjo bodo bistveno vplivale na razvoj posameznih delov omrežja in sistemov za pretvarjanje različne oblike elektrike, so prepričani organizatorji četrtkove konference Elektrika, prostor in e-mobilnost. Te hitre spremembe bodo po njihovem prepričanju zagotovo predstavljale pozitivna gibanja za gospodarstvo in razvoj novih tehnologij.

Nova Gorica naj bi bila idealno območje za ogrevanje s toplotnimi črpalkami, po drugi strani pa predstavljajo električni avtomobili priložnost za vse tiste, ki imajo krajše poti v službo. Pri tem tovrstno razmišljanje v regiji spodbuja tudi gospodarstvo, ki izdeluje posamezne dele za take priložnosti, je še dejal Stojan Grgič.

Konference, ki bo potekala v konferenčnem centru Perla v Novi Gorici, se bo udeležil tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič

Goriška si na področju e-mobilnosti želi imeti vodilno vlogo v državi, zato razmišljajo celo o uvedbi mestnih avtobusov na električni pogon. Svoje dodaja tudi podjetje Hit, ki poleg sodelovanja pri organizaciji četrtkovega dogodka svojim obiskovalcem ponuja tudi električne polnilne točke za avtomobile v garaži.

“Če hočete v eno stvar verjeti ali jo razumeti, jo morate poskusiti. Če hočete v prihodnosti imeti električni avtomobil, ga morate preizkusiti,” je na dogodek povabil Grgič. Širša javnost bo imela namreč možnost, da izbere enega od električnih avtomobilov in se z njim popelje po okolici. Vsak udeleženec poskusnih voženj pa bo dobil tudi potrdilo.

Udeleženci konferenčnega dela bodo medtem lahko poslušali o smereh razvoja električnih omrežij ob vse večji porabi energije, polnilnih postajah, pametnih hišah prihodnosti, sistemih najema električnih vozil, e-mobilnosti po svetu in vplivu na posamezne države in navade posameznika.

STA


Najbolj brano