Bliža se veliki Van Morrison

Svojčas se je veliki irski bard Van Morrison redno potepal po naši okolici, bil leta 2003 celo gost festivala Folkest na videmskem gradu, zatem pa je nastopal samo še redko in daleč od nas.

 Foto: /
Foto: /

BRESCIA, DUNAJ > Letos je s svojim bendom končno spet krenil na pot, ki ga bo pripeljala tudi k našim zahodnim in severnim sosedom: v soboto bo ob njegovem mojstrstvu uživala Brescia, dva večera zatem pa Dunaj. Kdor ga je že slišal, dobro ve: za takega mojstra se splača prepotovati tudi nekaj sto kilometrov.

Pevec, kitarist, pianist, saksofonist in orgličar, ki bo na zadnji avgustovski dan v rodnem Belfastu s koncertom praznoval 70. rojstni dan, resda najbolj slovi po pop uspešnici Brown eyed girl iz leta 1967, a še pomembnejši je kot mojster bluesa in jazza. Že pol stoletja se jima predaja in ju vešče prepleta z visoko poezijo, na katero so močno vplivali Rimbaud, Blake, Donne, Whitman, Coleridge, Yeats in drugi klasiki. Je avtor obsežnega opusa, ki ga je pred tremi leti dopolnil z močnim albumom Born to sing: no plan B, letos pa še z zbirko Duets: re-working the catalogue, na kateri so se mu pri njegovih starejših pesmih pridružili Steve Winwood, Michael Bublé, Georgie Fame, Joss Stone, Bobby Womack, Mavis Staples, hči Shana in drugi. Svoje izbrane pesmi je nedavno izdal v knjigi Lit up inside.

Brescia ga bo v soboto gostila na trgu Piazza della Loggia, na Dunaju pa bo v ponedeljek nastopil v dvorani Stadthalle. AG


Najbolj brano