45-letnico bodo praznovali z Rdečo armado

15. novembra v Ljubljano prihaja svetovno priznani ruski vojaški zbor, orkester in balet Alexandrov Red Army Choir. Na odru dvorane Stožice se bo orkestru in zboru Rdeče armade pridružil Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki letos obeležuje 45 let neprekinjenega delovanja.

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič bo svojo 
45-letnico praznoval v Stožicah z zborom Rdeče armade.  Foto: Sergio Paoletti
Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič bo svojo 45-letnico praznoval v Stožicah z zborom Rdeče armade.  Foto: Sergio Paoletti

LJUBLJANA, TRST > “Naša dolgoletna želja se je uresničila. Oskar Kjuder, ustanovitelj zbora, je vedno govoril, kako zelo rad bi kdaj nastopil z zborom Rdeče armade, ki je pomembno prispevala k porazu nacistov v drugi svetovni vojni. Oskarja žal ni več med nami, s tem nastopom pa bomo slovesno obeležili 45-letnico njegovega zbora, ki na mlajše generacije s ponosom prenaša izročilo odporniškega gibanja, ohranja partizanske pesmi ter posreduje ideale miru, bratstva in enakopravnosti med narodi,” poudarja Kjudrova naslednica Pia Cah.

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič je z zborom Rdeče armade v razprodani dvorani Stožice pravzaprav že nastopil leta 2015. A tedaj so bili tržaški pevci in pevke gostje The Red Army Choir z zasedbo ruskega ministrstva za notranje zadeve, ki je v Ljubljano pripotoval z moderniziranim repertoarjem. Prestižna zasedba Alexandrov, ki nastopa na uradnih in protokolarnih dogodkih, pa v Slovenijo prihaja prvič. Zbor je bil ustanovljen z nalogo dvigovati moralo ruskih čet, poimenovan pa je po svojem prvem dirigentu Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu, avtorju sovjetske himne, ki s spremenjenim besedilom ostaja tudi ruska himna.

Svetovno znani vojaški zbor z več kot 80-letno tradicijo začenja posebno turnejo v spomin na svoje člane, ki so življenje izgubili v tragični letalski nesreči 25. decembra 2016. V nesreči je umrlo 64 članov orkestra, vključno z umetniškim vodjo. Letalo je bilo namenjeno v Sirijo, takoj po vzletu pa je strmoglavilo v Črno morje. Nastopili so v že več kot 60 državah po Evropi, Aziji, Afriki in Ameriki, z razprodanimi koncertnimi turnejami pa so obiskali Kitajsko, Indijo in Turčijo. Nastopili so pred papežem Janezom Pavlom II. v Rimu, na slovesnosti ob zaprisegi predsednikov Borisa Jelcina in Vladimirja Putina, na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Moskvi leta 1980 in na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014.

Zbor sestavljajo vrhunski pevci, glasbeniki, plesalci in umetniki, ki ob vsakem nastopu pripravijo pravi spektakel za oči in ušesa. Nastop obogatijo tradicionalna ruska glasbila, kakršni sta balalajka in domra, ter osupljive točke s plesom kozakov in tradicionalnimi ruskimi plesi. Zbor je simbol ruske kulture, ki s 120 pevci, plesalci in glasbeniki izvaja tradicionalne ruske, narodne, vojaške in domoljubne pesmi ter ruske plese.

NR


Najbolj brano