Župnikovega pomočnika so izpustili iz pripora

V ponedeljek je 54-letni župnikov pomočnik iz ene od istrskih župnij, obtožen spolnega napada na 14-letno dekle, priporniško celico zamenjal za domače okolje. Višje sodišče je namreč ugodilo pritožbi njegovih zagovornikov in spremenilo odločitev okrožnega sodišča, ki mu je pripor podaljšalo še po vloženi obtožbi.

Zlorabe naj bi se dogajale tako v cerkvenih prostorih kot tudi drugje (fotografija je simbolična)
 Foto: Maksimiljana Ipavec
Zlorabe naj bi se dogajale tako v cerkvenih prostorih kot tudi drugje (fotografija je simbolična)  Foto: Maksimiljana Ipavec

ISTRA >Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je včeraj na naše vprašanje odgovorila, da so osumljenega po sklepu koprskega višjega sodišča v ponedeljek izpustili iz pripora. Pojasnila je, da je okrožno sodišče pripor za osumljenega odredilo zaradi ponovitvene nevarnosti in koluzijske nevarnosti (nevarnosti vplivanja na priče). “Višje sodišče je na podlagi pritožbe osumljenčevih zagovornikov ugotovilo, da ne obstaja niti priporni razlog koluzijske niti ponovitvene nevarnosti, zato je osumljenca iz pripora izpustilo,” je še pojasnila predsednica sodišča.

Koprsko tožilstvo je pred dnevi proti 54-letnemu osumljenemu vložilo obtožbo zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, in to po tretjem odstavku 173. člena kazenskega zakonika, po katerem učitelju, vzgojitelju, posvojitelju, roditelju, duhovniku, zdravniku ali drugi osebi, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, ki še ni stara 15 let in mu je zaupana v učenje, vzgojo, zdravljenje ali oskrbo, grozi od tri do deset let zapora.

Na koprskem okrožnem sodišču so pojasnili, da ugovora na obtožbo še niso prejeli. “Po vsej verjetnosti ugovora ne bomo vložili, nismo pa se še dokončno odločili,” je povedal odvetnik Boris Marčič iz odvetniške družbe Marčič in Krauberger, ki zagovarja obdolženega, drugih izjav pa zaradi tajnosti postopka ni mogel dati.

Spolne zlorabe 14-letnice naj bi se dogajale od začetka leta do konca marca, ko se mu je začela izogibati. Tudi po tem pa naj bi ji še kar pošiljal sms sporočila in poskušal stik z njo ohraniti prek elektronske pošte. Po naših informacijah naj bi šlo predvsem za otipavanje in nagovarjanje k spolnim odnosom. Kot je običajno v takšnih primerih, naj bi na žrtev prenesel občutek krivde in jo pahnil v hudo stisko.

54-letni župnikov pomočnik je bil v priporu od 3. oktobra. Takrat je o predlogu tožilstva, da zanj odredi pripor, odločal zunajrazpravni senat. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju, med katerim naj bi osumljeni delno celo priznal očitke, zanj odredil hišni pripor. Senat treh sodnikov pa je takrat ocenil, da hišni pripor ni primeren ukrep, s katerim bi lahko preprečili koluzijsko in ponovitveno nevarnost.

Trije okrožni sodniki so takrat upoštevali tudi osumljenčevo vztrajnost in čustveno izsiljevanje ter glede na njegovo spretnost pri tem ocenili, da bi lahko vplival tudi na druge osebe, ki bi lahko kaj povedale o okoliščinah, v katerih naj bi se zgodile zlorabe. Po presoji senata je bil pripor sorazmeren ukrep glede na težo kaznivega dejanja, ki naj bi ga osumljeni storil z zlorabo položaja.

Višji sodniki Mara Turk, Aleš Arh in Franc Drešar pa so po podaljšanju pripora presodili drugače, ugodili pritožbi zagovornikov in odpravili pripor.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano