Znanje morajo obnavljati

“Nekateri res pridejo z nekim vzvišenim odnosom, češ, kaj pa jim lahko pokažemo. Po prvih osnovnih vajah pa ugotovijo, da morajo tudi oni obnoviti svoja znanja in spretnosti ter sprejmejo naše nasvete,” je o odnosu motoristov do preventivnih akcij policije povedal pomočnik komandirja koprskih prometnih policistov Milenko Kovačevič. V nedeljo je v Postojni svoje znanje preizkusilo 48 motoristov.

Motoristi so prisluhnili nasvetom in izkušnjam policistov. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Motoristi so prisluhnili nasvetom in izkušnjam policistov. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Veliko preventivno akcijo, s katero naj bi motoriste pred novo sezono opozorili na pasti na cestah in jim dokazali, da morajo “prebuditi” svoje spretnosti, so prometni policisti iz Postojne in Kopra ter gasilci, reševalci, občinski redarji, delavci Darsa in motorist vojaške policije pripravili v nedeljo pred centrom Primorska v Postojni. Motoristom je vsak svetoval s svojega področja, za vse pa so pripravili tudi spretnostni poligon.

“Obiskalo nas je približno 150 ljudi, na poligonu pa je preizkusilo svoje spretnosti 48 motoristov,” je povedal pomočnik komandirja koprske prometne policije (kamor sodi tudi postojnski oddelek) Milenko Kovačevič. “Nekaj jih je med premagovanjem ovir tudi padlo, k sreči pa se ni poškodoval nihče.” Kovačevič ugotavlja, da so take akcije še kako potrebne in koristne. “Tudi motoristi z večletnimi izkušnjami so ugotovili, da na začetku sezone potrebujejo en tak preizkus. Prisluhnili so našim inštruktorjem in pohvalili akcijo,” je zadovoljno pripomnil.

Za mlajše obiskovalce in tiste brez motorja so postavili tudi simulatorje vožnje, na katerih se lahko vozniki s krmilom v rokah na zaslonu preizkusijo v vožnji z motorjem ter bolj ali manj uspešno prevozijo vse nepredvidljive dogodke na cesti.

“Nekateri res pridejo z nekim vzvišenim odnosom, češ, kaj pa jim lahko pokažemo. Pa jih prepričamo s petimi osnovnimi vajami. Policisti na motorjih so namreč zelo izkušeni in pripravljeni. Preden avto zamenjajo za motor, morajo vsako leto uspešno prevoziti poligon, nato pa opraviti kondicijsko vožnjo, nepretrgoma najmanj 250 kilometrov. Šele takrat jim inštruktorji dovolijo, da začnejo delati na motorjih,” pojasnjuje Kovačevič. DC


Najbolj brano