Zdravje Mipovega Kovača bo preveril izvedenec

Martin Kovač, eden od treh vodilnih v propadlem Mipu in zet Vojteha Volka, ima hude zdravstvene težave, zaradi česar vsaj še tri mesece ne more priti na sodišče, kjer bi se moral zagovarjati kot nekdanji direktor družbe Mip DML. Tako je Kovača opravičil njegov psihiater, sodnik pa je zaradi ponavljajoče se Kovačeve odsotnosti odredil, da mora njegovo zdravje preveriti izvedenec psihiatrične stroke.

Pet let po potopu Mipa še nihče ni odgovarjal za to, kar se je zgodilo Foto: Leo Caharija
Pet let po potopu Mipa še nihče ni odgovarjal za to, kar se je zgodilo Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Martina Kovača včeraj spet ni bilo na sodišče, kjer bi moral potekati predobravnavni narok za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Prek matere in prek svojega odvetnika je sodišču dostavil zdravstveno dokumentacijo, ki naj bi dokazovala, da ima resne zdravstvene težave. Psihiater mu je v opravičilu napisal, da na sodišče ne bo mogel priti še tri mesece.

Le opravičilo ni dovolj

Sodnik Gorazd Fabjančič je zdaj določil izvedenca psihiatrične stroke, ki naj preveri resnost Kovačevega zdravstvenega stanja. Še vedno sicer poteka tudi poizvedovanje, kje Kovač dejansko stanuje, saj mu sodišče za zdaj pošto lahko vroča le prek matere, ki je doma v Prekmurju.

Na predobravnavnem naroku pred slabima dvema tednoma smo bili soočeni z neuradnimi informacijami, da Kovač pretežno živi in dela na Madžarskem. Po naročilu ljubljanskega okrožnega sodišča so v minulih dneh podatke o Kovaču na naslovu njegove matere iskali policisti in izvedeli, da naj bi se zdaj nahajal v Pirničah pri Ljubljani.

Kovača na sodišču čakajo že leto dni. Državna tožilka Mateja Gončin je zaradi njegove ponavljajoče se odsotnosti na predobravnavnem naroku za Kovača že predlagala pripor. Na včerajšnjo odločitev sodnika Fabjančiča Gončinova nima pripomb: “Sodišče je naredilo prav, ko je odredilo izvedenstvo psihiatrične stroke. Če tega ne bi naredilo sodišče, bi to predlagalo tožilstvo. Zadnje čase smo namreč v sodnih postopkih velikokrat priča zdravniškim potrdilom, ki brez ustrezne diagnoze opredeljujejo opravičenost z glavne obravnave v roku treh mesecev. Tožilstvo seveda oporeka takšnim zdravniškim potrdilom, saj so splošna in nespecifična.”

Ga bo izvedenec našel?

Kdaj bo sodišče razpisalo nov, že četrti predobravnavni narok po tistem, ko je Kovač odstopil od podpisa sporazuma o priznanju krivde, bo odvisno predvsem od hitrosti priprave izvedenskega mnenja. Glede na to, da ni znano, kje Kovač trenutno prebiva, bi težave z navezovanjem stikov z njim utegnil imeti tudi izvedenec, pred novim odtekanjem časa svari Gončinova.

Martin Kovač bi se moral pred sodnikom znajti zaradi očitanega kaznivega dejanja zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Kaznivo dejanje naj bi storil kot direktor Mipove hčerinske družbe Mip DML. Kovač naj bi v daljšem časovnem obdobju z nepojasnjenim dvigovanjem gotovinskih zneskov družbi povzročil škodo v višini 80.000 evrov.

Sojenje Kovaču je sicer šele prvi kamenček v mozaiku o propadu Mipa in z njim povezane Pomurke. Vodilni iz obeh propadlih družb, poleg Kovača še Vojteh Volk in Marko Volk, bodo morali pred sodnika sesti še v treh kazenskih postopkih.

JANA KREBELJ


Najbolj brano