Za tovornjak in rovokopač dolgujeta še 71.000 evrov

Ker za gradbeni tovornjak in rovokopač nista plačevala mesečnih obrokov, sta si razvpiti izolski gradbinec Nenad Francuz in njegova partnerka Dika Jusić prislužila obtožbo zaradi poslovne goljufije. Hypo leasingu dolgujeta še 71.000 evrov.

Dika Jusić in Nenad Francuz se ne počutita kriva za dolg do Hypo leasinga.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dika Jusić in Nenad Francuz se ne počutita kriva za dolg do Hypo leasinga.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Nisem kriv, vse zanikam,” je na vprašanje koprskega okrožnega sodnika Mateja Štrosa, kako se bo izrekel o obtožbi, včeraj dopoldne na koprskem sodišču odgovoril razvpiti izolski gradbinec, 52-letni Nenad Francuz. “Nič nisem kriva,” je nekaj sekund za njim povedala še njegova 41-letna partnerka Dika Jusić. Njuna odvetnika Boštjan Štrasner in Brankica Savić sta nato sodniku naštevala vse dokaze, ki naj bi jih predstavili na sojenju. S tem se je predobravnavni narok včeraj končal.

Francuz in Jusićeva sta včeraj brez besed prikorakala na sodišče, čeprav so ju pred sodnijo pričakali novinarji in Francuza spraševali, kako komentira obtožbo. Prav tako brez besed sta po pol ure naroka odkorakala s sodišča.

Tožilstvo Francuzu in Jusićevi očita, da sta storila kaznivo dejanje poslovne goljufije. Leta 2007 sta namreč v imenu svojega podjetja Inženiring-gradnje Dika s Hypo leasingom sklenila pogodbi o posojilu za nakup gradbenega tovornjaka mercedes benz actros in rovokopača 3CX contractor. Stroja sta nato nabavila, lizing nekaj časa tudi plačevala, nato pa nehala plačevati. Za tovornjak bi morala odplačati 60 mesečnih obrokov po 1460 evrov, za kopač pa 59 mesečnih obrokov po 1371 evrov.

Po mnenju tožilstva sta že ob podpisu pogodbe vedela, da za tovornjak ne bosta zmogla odplačati 87.600 evrov, za kopač pa 80.889 evrov, ampak sta preslepila uslužbence Hypo leasinga, da pričakujeta večje prilive od prodaje stanovanj in zamolčala, da njuno podjetje nima več denarja. Hypo leasing je šele marca 2011 enostransko odstopil od pogodbe in ugotovil, da mu družba Dika dolguje še 71.000 evrov. Do vložitve obtožnice Hypo leasing ni uspel dobiti nazaj niti obeh strojev.

Sodnik se bo zdaj odločil, katere dokaze bo pridobil in prebral na sojenju ter katere priče bo zaslišal. Sojenje naj bi se nadaljevalo šele spomladi prihodnje leto.

DANIJEL CEK


Najbolj brano