Manjši dobiček (še) ni škoda

Na ponovnem sojenju Dušanu Črnigoju zaradi zlorabe položaja pri pripojitvi Stavbenika Primorju je sodišče danes znova prisluhnilo izvedenki za vrednotenje podjetij. “Ne da se primerjati vrednosti delnice, ki je bila postavljena v menjalnem razmerju, in transakcijske cene delnic,” je dejala izvedenka Milena Kosi.

Ob začetku naroka v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Primorja Dušanu Črnigoju (desno) je tožilka Damjana 
Bandelj sodno izvedenko opozorila, da v dopolnjenem 
mnenju ni odgovorila na zastavljena vprašanja tožilstva. Foto: Leo Caharija
Ob začetku naroka v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Primorja Dušanu Črnigoju (desno) je tožilka Damjana Bandelj sodno izvedenko opozorila, da v dopolnjenem mnenju ni odgovorila na zastavljena vprašanja tožilstva. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Ponovno sojenje Ajdovcu Dušanu Črnigoju, nekdanjemu predsedniku uprave gradbene družbe Primorje, ki se je na zatožni klopi novogoriškega okrožnega sodišča znašel zaradi zlorabe položaja pri pripojitvi istrske gradbene družbe Stavbenik Primorju, se bliža koncu, sodišče mora izvesti še nekaj dokazov.

Bistvene razlike v ceni ni bilo

Milena Kosi, sodna izvedenka za vrednotenje podjetij, je po januarskem pričanju danes svoje mnenje še dopolnila. “Ne da se primerjati vrednosti delnice, ki je bila postavljena v menjalnem razmerju, in transakcijske cene delnic,” je dejala, za podrobnejša revizijska ter računovodska poročila in izkaze Primorja je sodišče, tožilstvo in obrambo usmerila na revizorja Primorja Braneta Podborška, ki je tedaj s svojim podpisom potrdil, da je menjalno razmerje pravilno.

Ugotovila je, da ni bilo bistvene razlike v ceni. “To so bile zelo velike firme, ki se jih je ocenjevalo za 17 let nazaj. Presenečena sem bila nad zelo majhno razliko, relativno blizu ocenjeni vrednosti,” je dodala. Poudarila je še, da je tržna vrednost delnic nekaj drugega kot poštena vrednost delnic in zato ni primerljiva. Že januarja je pojasnila, da bilance stanja Primorja ni bilo mogoče narediti na dan pripojitve Stavbenika ter da se pripojitev knjiži drugače, prav tako ne gre enačiti dolgoročnih in kratkoročnih naložb.

Škoda ni nastala

“Današnja obravnava je izpostavila lažno dilemo, da bi lahko manjši dobiček iz leta 2001 nakazoval na obstoj škode. To ne gre tako,” je bil po glavni obravnavi ogorčen zagovornik Dušana Črnigoja odvetnik Danilo Grilj. “Najprej je treba ugotoviti, kateri posel bi privedel do škode in šele nato bi se tak dogodek vodil v poslovnih knjigah. Sporni paket delnic ni bil prodan pod ceno, kot jo vrednotijo izvedenci. V spisu imamo kar pet izvedenskih mnenj in vsi izvedenci, razen enega, govorijo, da škoda ni nastala, saj je bila ocenjena tržna vrednost prodaje spornega paketa delnic Stavbenika nižja, kot pa je bila dosežena cena. Ta je bila takšna, kot je bila nakupna cena delnic, o škodi kot bistvenem elementu kaznivega dejanja zato ne moremo govoriti,” je še pojasnil.

Konec maja, ko se bo glavna obravnava nadaljevala, bo sodišče ponovno zaslišalo takratnega revizorja Primorja Braneta Podborškater izvedenko Mileno Kosi, ki bosta dopolnila svoji strokovni mnenji.

Tožilstvo je prepričano, da je Črnigoj za 1,38 milijona evrov odškodoval ajdovsko družbo s sporno prodajo 95.000 delnic Stavbenika, hčerinske družbe Primorja, družbi Vital. Prodal naj bi jih pod ceno, Vital pa je nato delnice prodal Črnigoju in še 28 vodilnim v družbi Primorje oziroma Primorje Holding.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano