Tujo hišo je spremenila v golobnjak

Okrajno sodišče v Ljubljani je po poročanju Dela odločilo, da Silva Rutar ni storila kaznivega dejanja s tem, ko je zamenjala ključavnice svoje hiše na Brezovici, ki jo je oddala Mojci Vočko. Ta je namreč v nekaj mesecih uničila hišo s tem, ko je v stanovanje naselila golobe in mačke. V golobnjak naj bi Vočkova spremenila tudi stanovanje na Prulah.

Fotografija je simbolična. Foto: Danijel Cek
Fotografija je simbolična. Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Rutarjeva je z Vočkovo 25. avgusta 2011 sklenila najemno pogodbo za hišo za obdobje enega leta. A že po mesecu dni jo je poklical svak in ji dejal, da so v stanovanju več kot očitno golobi, poroča današnje Delo. Pokazalo pa se je, da so bile tam še mačke.

Poklicala je tudi novinarja Marjana Jermana

Zaradi neplačevanja najemnine in uničevanja lastnine je Rutarjeva konec oktobra 2011 Vočkovi odpovedala najemno pogodbo, 31. januarja 2012 pa je zamenjala ključavnice na vseh treh vhodnih vratih. Poklicala je tudi novinarja Marjana Jermana, ki je o tem posnel prispevek.

Vočkova je zoper Rutarjevo vložila civilno tožbo zaradi motenja posesti in jo izgubila, vložila pa je tudi zasebno tožbo, v kateri ji je očitala dve kaznivi dejanji kršitve nedotakljivosti stanovanja.

Rutarjeva je sicer zatrjevala, da je Vočkova, potem ko je njena zgodba prišla v javnost, hišo zapustila prostovoljno, ključavnice pa je zamenjala šele po tem, ko so jo o izselitvi obvestili sosedje.

V hiši ni bilo več možno normalno bivati

Sicer pa v hiši sploh ni bilo več možno normalno bivati zaradi golobjih in mačjih iztrebkov, umivalnik v kopalnici je bil razbit, izklopljena je bila elektrika, hkrati so od mraza popokale cevi centralne kurjave.

Po besedah Rutarjeve so ji na neki agenciji dejali, da bi morali v hišo vstopiti z maskami, samo grobo čiščenje bi jo stalo 3000 evrov. Če bi se odločila za obnovo, pa bi morala odšteti med 50.000 in 60.000 evrov.

Sodišče je zaključilo, da je imela Rutarjeva pooblastilo za vstop v hišo na podlagi najemne pogodbe, prav tako pa je sama menila, da je Vočkovi zakonito odpovedala najemno razmerje že pred tem.

Poleg tega je sodnica v sodbi pripomnila tudi, da je Rutarjeva na ta način le varovala svojo lastnino, da je Vočkova ne bi še bolj uničila.

Vočkova, zoper katero trenutno poteka tudi kazenski postopek zaradi očitkov, da je v golobnjak spremenila tudi stanovanje Vlaste Lenart Leban na ljubljanskih Prulah, je sicer kategorično zanikala, da bi v hišo naselila golobe.

Raziskovala je trpinčenje in pohabljanje mestnih golobov

Kot je povedala, je raziskovala trpinčenje in pohabljanje mestnih golobov. Povod za to "izmišljotino" pa je bilo po njenem to, da je pri sorodniku Rutarjeve našla več deset domačih okrasnih golobov v obupnem stanju, ki jih je odpeljala na kliniko, kjer so zanje poskrbeli. Hiša pa je bila menda v slabem stanju že preden se je preselila tja. Sodba zaradi pritožbe Vočkove še ni pravnomočna.

Tudi ko ljubljansko okrajno sodišče presojalo o civilni tožbi, je ugotovilo, da je bila Vočkova posestnica hiše tudi 31. januarja 2012, ko je lastnica zamenjala ključavnice, a je njeno tožbo kljub temu zavrnilo.

Vočkova je namreč svojo posest izvrševala v nasprotju z namenom sklenjene najemne pogodbe, ko je hišo brez vednosti lastnice spremenila v zavetišče za golobe, ki so hišo onesnažili z iztrebki in lastnici povzročili veliko škodo. Takšno odločitev je potrdilo tudi višje sodišče.

STA


Najbolj brano