Tisočaki za lekarniške čaje?

Zaradi mazaštva in oderuštva so policisti pred slabim letom v Novi Gorici prijeli 58-letnega državljana Hrvaške. Sodišče zanj ni odredilo pripora, pač pa se je moral še tri mesece vsak teden javljati na policijski postaji. Tožilstvo je po zbranih dodatnih dokazih sodišču predlagalo, naj še razširi preiskavo. Med drugim so ugotovili, da je čaje, s katerimi naj bi zdravil bolne ljudi, kupoval v lokalnih lekarnah.





Hrvaški državljan naj bi brez licence za homeopata v Sloveniji 
izvajal zdravilsko dejavnost z različnimi čaji, napitki in praški 
iz redkih rastlinski vrst.
Hrvaški državljan naj bi brez licence za homeopata v Sloveniji izvajal zdravilsko dejavnost z različnimi čaji, napitki in praški iz redkih rastlinski vrst. 

NOVA GORICA > Mineva deset mesecev, od kar so policisti stopili na prste 58-letnemu Hrvatu, ki naj bi z oderuštvom in mazaštvom izkoriščal stisko hudo bolnih ljudi in njihovih svojcev.

Preiskavo na novogoriškem okrožnem sodišču še vedno dopolnjujejo, zato še ni znano, kdaj se bo zadeva preselila v sodne dvorane.

Opeharjeni prepoznali prevaranta

Doktor Oscar, kot naj bi se predstavljal ljudem, je brez licence izvajal zdravilsko dejavnost in ljudem pomagal pri zdravljenju različnih oblik raka in drugih hujših bolezni z različnimi čaji, napitki in praški iz redkih rastlinskih vrst. Tovrstno zdravljenje seveda ni bilo brezplačno, saj je za svoje usluge zahteval visoka plačila. Po naših neuradnih informacijah so morali bolniki oziroma njihovi svojci za trimesečno zdravljenje odšteti več tisoč evrov. Njegove metode zdravljenja so pri določenih bolnikih bolje uspele kot pri drugih, zato je primorski oškodovanec, ki se je počutil opeharjenega, zoper njega vložil kazensko ovadbo.

Lani spomladi so tako na novogoriškem okrožnem tožilstvu zoper 58-letnega Hrvata uvedli preiskavo zaradi kaznivih dejanj oderuštva in mazaštva. Novogoriški kriminalisti so mu marca odvzeli prostost in ga privedli k preiskovalnemu sodniku novogoriškega okrožnega sodišča. Ta je po zaslišanju zanj odredil ukrep javljanja na policijski postaji. Osumljenec se je moral nato tri mesece, kolikor lahko največ traja ukrep, enkrat na teden zglasiti pri novogoriških možeh v modrem. Tožilstvo je skupaj s kriminalisti in policisti nadaljevalo preiskavo tudi tako, da je k “sodelovanju” povabilo še druge morebitne oškodovance, ki so bili v stiku z osumljenim. Po pridobljenih novih dokazih je tožilstvo poleti sodišču predlagalo, naj razširi preiskavo.

Četudi se je predstavljal kot doktor, pa ni imel ustrezne poklicne kvalifikacije in licence za opravljanje tovrstne dejavnosti, ki je ni niti prijavil. Bolnike je obravnaval individualno in vsakemu posebej, glede na njihovo zdravstveno stanje, predpisal izbrano dieto ter mešanico njegovih pripravkov. Tovrstno nezakonito zdravilsko dejavnost naj bi po ugotovitvah preiskovalcev več kot deset let izvajal po celi Sloveniji.

“Homeopat” brez dokazil in registracije

Njegov pristop je ustrezal homeopatu, za kar pa ni bil registriran. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje, lahko v Sloveniji homeopatijo izvaja le zdravnik, ki je diplomiral na medicinski fakulteti ter pridobil ustrezna znanja iz homeopatije in veljavno licenco v skladu z zakonom o zdravilstvu. Teh dokazil osumljeni Hrvat ni imel. V preiskavi naj bi med drugim predložil diplomo ene od vzhodnoevropskih medicinskih fakultet.

Med hišno preiskavo so osumljencu zasegli različne tekočine, praške in rastlinske mešanice, ki so jih poslali v podrobnejšo analizo. Preiskovalci so s tem želeli ugotoviti, ali so bili visoki zneski, ki so jih plačevali bolniki, res namenjeni za rastlinske mešanice, ki uspevajo na drugih celinah. Analiza je pokazala, da naj bi osumljenec čajne mešanice kupoval v lokalnih lekarnah.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano