Švedska policija preiskuje domneven požig mošeje

Ponoči je bila v domnevnem požigu močno poškodovana mošeja v predmestju Järfälla severno od švedske prestolnice Stockholm, je danes sporočila policija. V požaru ni bil nihče poškodovan. Policija domneva, da je bil ogenj v tej največji šiitski mošeji v državi podtaknjen.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia/Volkswagen Sweden
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia/Volkswagen Sweden

STOCKHOLM > Ogenj je uničil četrtino skoraj 3500 kvadratnih metrov velikega poslopja islamskega centra, poimenovanega po imamu Aliju, ki obsega tudi knjižnico s 3000 knjigami. Ko je požar izbruhnil, so bile v njem štiri osebe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Zdi se, da je bil ogenj podtaknjen od zunaj,” je besede tiskovnega predstavnika policije Larsa Bystroma povzela tiskovna agencija TT. Preiskava je v teku, da bi ugotovili, ali je bil požig politično motiviran, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To je največja šiitska mošeja na Švedskem s tisoči verniki (...). Zelo so zaskrbljeni,” je za švedsko televizijo SVT povedal tiskovni predstavnika mošeje Akil Zahari.

Na Švedskem je bilo v zadnjih letih več mošej tarča požiga, a policiji je uspelo izslediti le nekaj storilcev.

V državi so sicer še vedno pod vtisom nedavnega napada, ki se je zgodil 7. aprila, ko je napadalec v središču Stockholma s tovornjakom zapeljal v množico pešcev. Pri tem je umrlo pet ljudi.

Napadalec, 39-letni osumljenec iz Uzbekistana Rakmat Akilov, naj bi bil pod vplivom tadžikistanske celice Islamske države in se poskušal pridružiti džihadistom v Siriji.

STA


Najbolj brano