Spremljal naj bi prebežnike

Na koprsko okrožno sodišče je v ponedeljek z Dunaja prišel 39-letni pakistanski državljan, ki naj bi pred tremi leti v Slovenijo nezakonito spravil 17 tujcev. Krivde na sodišču ni priznal, zato se bo moral čez nekaj tednov vrniti v Koper, kjer mu bodo začeli soditi.

Pred tremi leti sta  policistki v Rečici ustavili kombi, v katerem 
je bilo 17 prebežnikov, organizatorjev pa nikjer.  Foto: Pu Koper
Pred tremi leti sta policistki v Rečici ustavili kombi, v katerem je bilo 17 prebežnikov, organizatorjev pa nikjer.  Foto: Pu Koper

KOPER > Tožilstvo je lani vložilo obtožbo proti Nematu M., 39-letnemu Pakistancu, ki z družino že pet let živi na Dunaju, in 28-letnemu Hussinu N., Afganistancu, ki naj bi živel v italijanski Novari. Očita jima kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Ilirskobistriški policistki sta decembra leta 2012 na območju Staroda, v bližini pokopališča ob glavni cesti Starod-Kozina, opazili kombi italijanske registracije, v katerega so hiteli ljudje, ki so ravno prišli iz gozda. Kombi sta nato ustavili v naselju Rečica. Za volanom je sedel voznik iz Afganistana, ki je prevažal še štiri državljane Sirije in 12 Afganistancev.

Med preiskavo se je izkazalo, da so morali državljani Sirije za prevoz plačati po 900 evrov, državljani Afganistana pa 200 evrov manj. Kombi, v katerem so tujce ustavili, so najeli prav za prevoz prebežnikov. Najprej so jih pripeljali do naselja Vele Mune na Hrvaškem, od tam pa jih je neznanec peš pospremil do Staroda. Tam so v bližini pokopališča spet sedli v kombi. A so tujce organizatorji pustili same in jim naročili, naj eden sede za volan in jih odpelje proti Trstu. Do tja pa jim ni uspelo priti.

Policisti so med preiskavo ugotovili, da naj bi Nemat M. opravljal vlogo spremljevalca oziroma predhodnice, ki je sostorilce obveščal o morebitni prisotnosti policistov med potjo. Poskrbel pa naj bi tudi za pobeg dveh sostorilcev.

Tožilstvo je obtožbo poskušalo Nematu M. vročiti prek tožilstva na Dunaju, a je obtoženi na sodišču v Kopru zatrdil, da so mu izročili le vabilo na predobravnavni narok. “Ne vem, zakaj sem tukaj,” je najprej pojasnil sodniku Mateju Štrosu, ki mu je zato v ponedeljek izročil obtožbo, prevedeno v nemški jezik. Tudi sicer obtoženemu sodni tolmač prevaja v nemški jezik. Med odmorom je Nemat M. prebral obtožbo, a je dejal, da nemščina ni njegov materni jezik in da zato obtožbe ni prav dobro razumel. Je pa razbral, da so očitki povezani s tihotapljenjem ljudi. Krivde v ponedeljek ni priznal, zato je sodnik razpisal sojenje.

Sodišče pa obtožbe ni vročilo obtoženemu Hussinu N., saj ne ve, kjer naj bi sploh živel. SP


Najbolj brano