Semafor bodo kmalu premaknili

Gasilcem, ki so pred dobrim tednom gasili hišo na Staničevem trgu v Kopru, je nekaj dragocenih sekund vzel tudi semafor, ki na vhodu v trg opozarja na potopni valj. Na koprski občini so pojasnili, da ga bodo do konca meseca prestavili za najmanj pol metra.

Voznik gasilskega tovornjaka je moral na nujni vožnji paziti, da ne poškoduje tovornjaka, hiše ali semaforja Foto: Biljana Pavlović
Voznik gasilskega tovornjaka je moral na nujni vožnji paziti, da ne poškoduje tovornjaka, hiše ali semaforja Foto: Biljana Pavlović

KOPER > Pred dobrim tednom je zagorelo v starejši večstanovanjski hiši na Staničevem trgu v koprskem mestnem jedru. Zagorelo je na stopnišču. Požar je gasilo kar 17 gasilcev koprske brigade in prostovoljnega društva Pobegi-Čežarji, med gašenjem pa so iz drugega nadstropja z lestvami rešili moška.

Gasilci so na kraj odhiteli z gasilskimi tovornjaki in vso potrebno opremo, vendar jih je ob vhodu na Staničev trg s Pristaniške ulice čakala ovira. Staničev trg je namreč zaprt za promet, zaporo pa zagotavlja potopni valj, na katerega ob njem opozarja semafor. Kot se je izkazalo, pa je semafor za najmanj nekaj deset centimetrov preblizu bližnji hiši, tako da so gasilci s tovornjaki komaj zapeljali skozi.

Po izjavah očividcev je voznik gasilskega tovornjaka porabil kar nekaj dragocenih sekund, da je širok tovornjak usmeril na centimetre natančno, in zapeljal skozi ožino, ne da bi podrsal po zidu bližnje hiše ali po semaforju. S potopnim valjem gasilci niso imeli težav.

Da semafor nekoliko preveč oži uvoz na Staničev trg, je potrdil direktor gasilske brigade Vilij Bržan. Ob skupnem ogledu ovir v starem mestnem jedru so namreč to ugotovili skupaj s predstavniki občinskih služb. Na ogled ovir so se odpravili po tem, ko gasilci v začetku junija niso mogli odstraniti kovinskih stebričkov v Ulici Agrarne reforme in so tako izgubili nekaj dragocenih minut pri gašenju stare hiše v Volaričevi ulici.

“Res je,” so nam na vprašanje o spornem semaforju na Staničevem trgu odgovorili s koprske občine. “Ob pregledu mestnega jedra z Gasilsko brigado Koper smo ugotovili to težavo.“ Zaradi tega so na teren že poslali delavce, ki so si ogledali, kako potekajo napeljave do semaforja.

Sicer pa mora semafor obvezno stati ob valju. Prestavili naj bi ga za 50 do 100 centimetrov stran od mesta, kjer stoji zdaj, oziroma toliko, da bo ožina med valjem in semaforjem še vedno preprečevala, da bi vozila zapeljala na trg. Delo naj bi končali do konca tega meseca, trenutno že zbirajo ponudbe.

DANIJEL CEK


Najbolj brano