Še Kučanu se je zameril

“To je bil moj izlet v politiko, v katero sem vstopil čist in izstopil prav tako čist,” je pred senatom koprskega okrožnega sodišča včeraj dejal nekdanji izolski župan Tomislav Klokočovnik. Govoril je tudi o stvareh, ki nimajo veliko skupnega z obtožbami, da je kot župan zlorabil svoj položaj in prejel podkupnino.

Georg Klokočovnik (drugi z leve)  z ženo (nastopila je kot priča),  Tomislav Klokočovnik in izolski 
gradbinec Martin Đerđaj  so včeraj na sodišču zavrnili očitke tožilstva. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Georg Klokočovnik (drugi z leve) z ženo (nastopila je kot priča), Tomislav Klokočovnik in izolski gradbinec Martin Đerđaj so včeraj na sodišču zavrnili očitke tožilstva. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > “Naj kandidiram za župana, sta me prepričala Boris Popovič in Tomaž Gantar, češ da bom potem z lahkoto odprl klinični center. Verjetno sta imela drugačne namene, ampak z mojimi glasovi smo Izolo iztrgali iz rok Brede Pečan in zaradi tega sem danes tukaj,” je včeraj dopoldne začel svoj zagovor nekdanji izolski župan in priznan srčni kirurg Tomislav Klokočovnik. “Za župana sem prišel, da bi izolsko bolnišnico spremenil v klinični center. Žal to ni uspelo.”

Sicer pa je Klokočovnik zanikal, da bi zlorabil županski položaj in po posredovanju svojega brata Georga Klokočovnika gradbenemu podjetju Martina Đerđaja oddal pet poslov v višini 284.000 evrov. Ob poslih je trojica po mnenju tožilstva pridelala tudi 82.000 evrov nezakonite premoženjske koristi. V zahvalo naj bi Đerđajevo podjetje Marvas obnovilo hišo žene Georga Klokočovnika v Srgaših in kopalnico njunega stanovanja v Izoli, Đerđaj pa naj bi Tomislavu Klokočovniku izročil 36.000 evrov, Georgu pa 1500 evrov.

“Ne drži, da sem posredoval pri gradbenih zadevah,” je povedal Klokočovnik in dodal, da so vse dokumente za domnevno sporne gradbene posle pripravili zaposleni na občini.

Iz Kopra rušili vlado

Zatrdil je, da je na Belvederju vsa dodatna dela odredil sodni cenilec, glede gradnje na Premrlovi ulici je pojasnil, da je hotel zaščititi občino in v pogodbo zapisal, da bo Đerđaj gradil le, če bo občina imela dovolj denarja. “Res je, da sem pogodbo podpisal zadnji dan mojega županovanja, ampak imam čisto vest,” je dodal. O delih v Cankarjevem drevoredu pa je povedal, da ni storil nič narobe in da tam še danes ni pločnika.

“Za tri leta star avto s 114.000 kilometri so mi očitali, da je luksuzen. Ta denar sem dvignil s svojega računa,” je odgovoril na očitek, da ga je kupil z denarjem, ki ga je dobil od Đerđaja. Klokočovnik je pojasnil, zakaj je imel denar pri bratu. Povedal je namreč, da ne živi več s svojo ženo in zato naj bi denar hranil pri bratu.

Zavrnil je očitke, da je vedel, da bo dela dobilo Đerđajevo podjetje. “Obema podžupanoma, Gradu in Bojanu Zadelu, sem dal pooblastila, kot sem jih imel sam. Grada mi je pripeljal Popovič,” je pojasnil vlogo svojih podžupanov in dodal, da so imeli takrat v Izoli velike pritiske iz Kopra, da je na izolskih občinskih svetih sedel odvetnik Franci Matoz in pritiskal na svetnike: “Hotel je rušiti mojo vaško vlado.”

“Služil sem ljudem”

“Obnovo kopališča je vodil podžupan Darko Grad. Edino, kar nisem dovolil, je to, da bi šel projekt Ane Kučan naprej. Če bi šel, bi imeli danes na kopališču grd betonski objekt. In gospod Kučan, ker se poznava, mi je to tudi zameril,” je nadaljeval z gradbenimi zadevami ter sklenil s samooceno svojega političnega dela. “Ko sem kandidiral za župana, sploh nisem vedel, kje je Šared, kje so Korte. Ves čas sem se učil. Nisem si prisvojil ničesar, samo služil sem ljudem. In jim služim še danes. Mojega dobrega imena ne morejo kompromitirati neki fičniki!”

Vse obtožbe je zanikal tudi Đerđaj, ki je povedal, da je Georgu Klokočovniku včasih posodil od 300 do 800 evrov in zatrdil, da mu jih je ta vedno vrnil. Glede sporne obnove hiše županove svakinje je povedal, da si je dela poračunal tako, da je iz hiše vzel stare hrastove tramove, ploščice in druge vredne starine. “Plačala mi je enajst tisoč, drugo smo poračunali,” je dejal. Obnovo njune kopalnice v Izoli pa naj bi mu zakonca Klokočovnik plačala z 20 litri olivnega olja in eno oljko.

Usedejo se in delajo

Na vprašanje, zakaj je takrat dvigoval denar z računa, je odgovoril, da je ta denar vrnil gospodu, ki mu je dolgoval. Đerđaj je pojasnil, da je bil interes občine, da delo v Izoli dobijo izolska podjetja, da ostaja davek v Izoli. Gradu naj bi na dva listka napisal imena treh podjetij zato, da bi jim ta poslal povpraševanje za delo. “Jaz še danes delam tako. Naročniku rečem, naj dobi še tri ali štiri ponudbe, pa se usedemo, dogovorimo in potem jaz delam.”

Da so bila dela v njuni kopalnici v Izoli malo vredna, je pričal Georg Klokočovnik, ki je zatrdil, da sta za obnovo hiše v Srgaših z ženo sama kupila material, zato naj bi bila dela vredna le 18.000 evrov. “Đerđaj mi ni nikoli predlagal, da bi vplival na brata,” je dejal. “Nad zadevo sem zgrožena,” je nadaljevala njegova žena Patricija. “Plačala sem enajst tisoč in mislim, da nikomur nič ne dolgujem,” je povedala. Sojenje se bo nadaljevalo čez dva tedna.

DANIJEL CEK


Najbolj brano