Popovič predlagal prenos sojenja na drugo sodišče

Potem ko predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič ni ugodila zahtevi Borisa Popoviča po izločitvi sodnice porotnice v sojenju zaradi razdrtja koncesije za mestno kopališče, je koprski župan danes predlagal izločitev sodnice Meri Mikac ter predsednice in podpredsednika sodišča, obenem pa predlagal prenos sojenja na drugo sodišče.



Tožilstvo Popoviču ter soobtoženima Sabini Mozetič in Rafku 
Klinarju očita zlorabo položaja pri razdrtju koncesijske pogodbe za mestno kopališče. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Tožilstvo Popoviču ter soobtoženima Sabini Mozetič in Rafku Klinarju očita zlorabo položaja pri razdrtju koncesijske pogodbe za mestno kopališče. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Zagovorniki Borisa Popoviča so prejšnji teden ob začetku glavne obravnave predlagali izločitev sodnice porotnice Ane Jevšnik, za katero se je izkazalo, da je članica Socialnih demokratov oziroma “najbolj trdnega jedra opozicije” proti županu, kot se je tedaj izrazil odvetnik Luka Zajc.

Sojenje bi se moralo danes nadaljevati s podrobnejšim opisom obtožnice ter predstavitvijo dokaznih predlogov, vendar je Popovič že na začetku podal zahtevo za izločitev predsednice senata Meri Mikac kot tudi predsednice okrožnega sodišča Darje Srabotič in podpredsednika Petra Baše. Poleg tega je Popovič predlagal tudi prenos krajevne pristojnosti na drugo prvostopenjsko sodišče.

Osebni spor s sodnico

Kot je pojasnil, se je v dosedanjih sodnih postopkih, v katerih mu je sodila Mikčeva, ničkolikokrat pojavil sum, da mu bo kršena pravica do poštenega sojenja. Omenjena sodnica je poleg tega sama predlagala svojo izločitev, je opozoril župan in dodal, da sodnica zaradi osebnega spora z njim nenazadnje ne izključuje, da bi v prihodnje zadevo reševala na sodišču. Vse te okoliščine po njegovem prepričanju krnijo videz nepristranskosti.

Videz nepristranskosti je po Popovičevem okrnjen tudi po odločitvi Srabotičeve, da ne izloči sodnice porotnice. Na splošno pa je župan prepričan, da ne na okrožnem ne na višjem sodišču v Kopru ne more biti deležen poštenega sojenja.

Postopek je trenutno ustavljen

Postopek je tako trenutno ustavljen. Kot je pojasnila Mikčeva, bo o predlogu glede prenosa krajevne pristojnosti najprej odločalo vrhovno sodišče, nato pa se bo odločalo še o ostalih predlogih obtoženca.

Tožilstvo Popoviču ter soobtoženima Sabini Mozetič in Rafku Klinarju očita zlorabo položaja pri razdrtju koncesijske pogodbe za mestno kopališče. Mestna občina je leta 2007 razdrla koncesijsko pogodbo za kopališče z družinskim podjetjem Popovičevih, ki je sicer veljala do leta 2012, ter družbi BPC podelila stavbno pravico na gostinskih lokalih. S tem pa naj bi oškodovali občinski proračun.

STA


Najbolj brano