Policisti se bodo selili poleti

Dobre tri mesece je trajalo sklepno usklajevanje pogodbe o najemu prostorov koprskega podjetja CPK za potrebe koprske policijske uprave, preden so jo minuli torek končno podpisali. Če so v njej zapisane doslej izrečene napovedi, se bodo policisti, kriminalisti in drugi iz sedanje viseče stavbe preselili šele poleti. Koliko bo ministrstvo mesečno plačevalo CPK, še ni znano.

Poleti naj bi se del zaposlenih, ki ima delovna mesta v viseči stavbi koprske policijske uprave, preselil čez cesto, v stavbo CPK.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Poleti naj bi se del zaposlenih, ki ima delovna mesta v viseči stavbi koprske policijske uprave, preselil čez cesto, v stavbo CPK.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER, LJUBLJANA > Da je o selitvi koprske policijske uprave že vse dogovorjeno, smo pisali že v začetku minulega septembra. Takrat so na generalni policijski upravi pojasnili, da bodo v prihodnjih dneh končali usklajevanje najemne pogodbe, od podpisa do selitve pa naj bi potem preteklo še približno pet mesecev.

“Prihodnji dnevi” so se očitno raztegnili na dobre tri mesece, minuli torek pa so pogodbo končno le podpisali. “Pogodba je bila podpisana 6. januarja, je pa treba pred selitvijo dokončati opremljanje, predvsem glede varnostnega vidika,” je včeraj potrdila Vesna Drole, tiskovna predstavnica policije. Če bo držala septembrska napoved, naj bi se zaposleni koprske policijske uprave v prostore CPK preselili v petih mesecih po podpisu pogodbe, torej do začetka junija.

Zdaj je torej tudi pisno potrjeno, da bodo zaposleni na sedežu koprske policijske uprave po dobrih sedmih letih zapustili visečo stavbo nekdanjega Stavbenika in tako končali po mnenju mnogih nepotrebno sramotno izkušnjo koprske policije.

Iz starega sedeža na Ukmarjevem trgu se je namreč vodstvo policijske uprave prostovoljno (v času, ko jo je vodil Iztok Jakomin) preselilo v stavbo, ki je že takrat visela. Ko so kasneje izmerili, da po širini visi več kot 20 centimetrov in so zaposleni začeli tarnati zaradi zdravstvenih težavah, so tlake v pisarnah izravnali, strošek pa si je ministrstvo poračunalo z osmimi mesečnimi najemninami, ki jih je odtegnilo koprski občini, lastnici stavbe. Zaradi tega je občina celo tožila ministrstvo.

Za novi sedež koprske policijske uprave notranje ministrstvo sicer že nekaj let išče trajno rešitev. Dvakrat so iskali ponudbe za novogradnjo oziroma parcelo in investitorja, ki bi stavbo zgradil, nato pa bi jo ministrstvo odplačevalo. Obakrat so dobili nekaj resnih ponudb, vendar so vse ocenili kot neustrezne. Tretjič so iskali že opremljene prostore, ki bi jih vzeli v najem, in bili spet neuspešni, šele četrtič so se uspeli dogovoriti s podjetjem CPK.

To je doslej domovalo v kompleksu nasproti sedanje viseče stavbe policije, potem ko so uredili nove prostore v Hrpeljah, se je tja preselila operativa, v Kopru pa je ostala uprava. Očitno bo tudi ta zdaj zapustila svoj dolgoletni sedež.

Ker je ministrstvo tokrat iskalo le do 680 kvadratnih metrov površin za samo 66 delovnih mest, je očitno, da se bo v stavbo CPK preselila le kriminalistična policija, medtem ko bodo morali zaposleni v sektorju uniformirane policije in urada direktorja drugam. Po naših informacijah naj bi urad direktorja preselili v stavbo pomorske policijske postaje (na Ukmarjevem trgu), ostale pa v prvo nadstropje policijskega doma ob koprskem zdravstvenem in gasilskem domu.

Na ministrstvu medtem že pripravljajo dokumentacijo za trajno rešitev, novo stavbo naj bi zgradili na prostoru, kjer so sedaj policijske garaže za koprsko policijsko postajo. Vanjo naj bi se preselile vse skupne službe policijske uprave, vendar trenutno še ni znano, kdaj naj bi stavbo začeli graditi oziroma če sploh kdaj.

DANIJEL CEK


Najbolj brano