Obsodili so ga že 20-krat

“Če imate namen urediti svoje življenje, lahko to storite tudi notri. Vaša zrelost bo pokazala, ali ste se sposobni spraviti na pravo pot,” je 33-letnega Koprčana podučila sodnica Meri Mikac, potem ko mu je zaradi dveh tatvin dosodila deset mesecev zaporne kazni. Za Koprčana je bila to že dvajseta obsodba.

 Foto: STA
Foto: STA

KOPER > “Ja, priznam. Ne morem drugače. Ko sem storil ta kazniva dejanja, nisem bil priseben in dejanja obžalujem,” je povedal 33-letni Andrej K. iz Kopra, ki so ga policisti konec letošnjega septembra ujeli kmalu po vlomu in tatvini 4000 evrov vrednega plena iz stanovanja v Vodopivčevi ulici. Takrat je ukradel dva prenosna računalnika, fotoaparat znamke nikon, grafično tablico nikon, tri objektive in svetlomer.

Po tatvini naj bi ga opazil lastnik ukradenih predmetov, mu sledil, vmes poklical policiste in jim natančno opisal storilca ter okoliščine dejanja, ti pa so ga, zahvaljujoč tem podatkom, hitro prijeli. Pri njem so našli še večino ukradenih predmetov in jih tudi vrnili lastniku. Na pod-lagi sledi so mu potem dokazali še tatvino v Vatovčevi ulici, ki jo je izvršil devet dni prej. Takrat je iz stanovanja koprske družine ukradel za 600 evrov zlatnine. Vlomilec sicer živi v bližini te ulice in takrat ga je nekaj stanovalcev ulice videlo in celo prepoznalo.

Pomaga mu profesor

Po drugi tatvini so ga policisti prijeli in ker ima za seboj bogato vlomilsko in tatinsko kariero, je končal v priporu. Po četrturnem dogovarjanju z odvetnikom Nikom Varezičem in tožilko Janjo Hvala je privolil v priznanje v zameno za deset mesecev dolgo zaporno kazen, ki mu jo je sodnica Meri Mikac tudi dosodila. Skoraj tri mesece je doslej že odsedel v priporu.

Lastnica ukradene zlatnine se je odpovedala premoženjsko-pravnemu zahtevku, lastnik fotografske opreme pa je zahteval še plačilo 700 evrov za predmete, ki jih policisti pri Koprčanu niso našli. Sodnica je razsodila, da mu mora vrniti 540 evrov.

Bolj kot kazen je Andreja K. skrbelo, ali bo lahko čez praznike doma. Zato je sodnici predlagal, da bi ga do pravnomočnosti sodbe izpustila iz zapora v hišni pripor.

Nadarjen za risanje

“Vaša kazenska evidenca ni ravno spodbudna ...,” je dejala sodnica. “Tega se zavedam,” je odgovoril. “Pa boste kaj storili za to?” ga je vprašala. Pojasnil ji je, da se je v zaporu začel zdraviti od prepovedanih drog, da je že za dve tretjini zmanjšal količino, in da mu v zaporu pomaga profesor, ki mu je obljubil, da mu bo našel službo in pomagal pri vpisu na fakulteto. “Če boste od tega vsaj eno stvar uresničili, bomo zadovoljni,” mu je odgovorila sodnica. “Bom, vam dajem besedo,” je odgovoril.

Sodnici je nato izročil pismo docenta in magistra znanosti, ki je z njim v priporu, v katerem je ta napisal, da je nadpovprečno nadarjen za likovno umetnost, da zna dobro angleško, da je velik družbeni potencial, in sodnico prosil, naj upošteva to mnenje. Obljubil je, da bo skrbel zanj, ko prideta iz zapora. “Kar sem storil, ne morem spremeniti,” je sklenil obtoženi. “Prosim samo, da bi pravnomočnost dočakal doma, v hišnem priporu, da bi si uredil vse potrebno za šolo in da bi bil čez praznike doma z družino.”

“Za šolanje si lahko vse uredite tudi iz zapora. Tam se lahko tudi popolnoma očistite od drog, ne samo dvotretjinsko. Vse te možnosti imate v zaporu. Žal že vrsto let izvršujete kazniva dejanja zoper tuje premoženje,” je sodnica pojasnila svojo odločitev, da bo moral ostati v priporu. Na koncu se ji je obtoženi celo zahvalil. Sicer pa je zanj to že dvajseta obsodba, na različnih sodiščih so ga večinoma obsodili zaradi vlomov in tatvin. Že v teh dneh ga v Kopru čaka novo sojenje.

DANIJEL CEK


Najbolj brano