Novič večkrat povzdignil glas

Milko Novič, edini obtoženi za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je včeraj na nadaljevanju sojenja od kemičarke, ki je v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju (NFL) izdelala poročilo o analizi vzorcev sledi streljanja, najdenih na njegovih rokah in jakni, terjal zelo strokovna in natančna pojasnila. Pod vprašaj je postavljal tudi njeno strokovnost. Priča je vztrajala, da je poročilo pripravila v skladu z mednarodnimi forenzičnimi standardi.

Milko Novič se z ugotovitvami Nacionalnega forenzičnega 
laboratorija ne strinja. Foto: STA
Milko Novič se z ugotovitvami Nacionalnega forenzičnega laboratorija ne strinja. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je po končanem zaslišanju kemičarke Nacionalnega forenzičnega laboratorija Ester Ceket pojasnil Milko Novič, je imel toliko podrobnih vprašanj zaradi velikega pomena teh delcev za celoten sodni postopek. “Analiza, s katero so na moji jakni in rokah našli delce, ki so ostanek streljanja, je edini dokaz tožilstva, ki naj bi dokazoval, da sem bil v stiku s strelnim orožjem, zato je treba to razčistiti in preveriti kvalificiranost prič,” je dejal. Poročilu, ki ga je izdelala Ceketova, ne verjame.

Noviča zanimajo podrobnosti

Ker je Novič med zastavljanjem vprašanj večkrat povzdignil glas, ga je sodnica Špela Koleta mirila, njegove grimase, s katerimi je kazal nestrinjanje s Ceketovo, pa so zmotile tako tožilko kot sodnico. Ko je sodnica Noviču prepovedala postavljanje istega vprašanja večkrat zapovrstjo, je Novič odgovoril: “Jaz odgovarjam že 13 mesecev na ena in ista vprašanja, pa nič ne pomaga.”

Noviča in njegovo obrambo poleg natančne sestave, oblike in velikosti delcev zanima predvsem verjetnost, da so delci na Noviča prišli na strelišču, kjer naj bi jakno odlagal na kontaminirano poličko. “Ne zanikamo, da so delci na mojih rokah delci GSR,” je dejal Novič. “Pogovarjamo se o tem, ali je možna kontaminacija,” je izpostavil.

Vzorčili po mednarodnih standardih

Ester Ceket je pojasnila, da je forenzično preiskavo opravila na enak način kot vse ostale in v skladu z mednarodnimi forenzičnimi standardi. V poročilu so ugotovili, da imajo delci, najdeni na Noviču in njegovi jakni, enako kemijsko sestavo kot delci, najdeni v tulcu naboja s kraja Jamnikovega umora. Sledi krem oziroma sestavin, ki so v kremah, Ceketova pri analizi ni odkrila. To, da s svojo metodo ni zaznala sledi krem, s katerimi naj bi si Novič mazal roke, je za obrambo eden od dokazov, da je bilo delo opravljeno slabo. Uporabljena naj bi bila tudi napačna metoda vzorčenja, delci pa naj ne bi bili prav ovrednoteni. Za Noviča je sporno tudi to, da rokavov jakne niso vzorčili ločeno spredaj in zadaj, saj bi takšno vzorčenje po njegovem dalo bolj jasen odgovor o tem, ali je bilo na dan umora streljano v tej jakni.

Ceketova je pomisleke o strokovnosti laboratorija in svojega lastnega dela zavračala. V laboratoriju je zaposlena deset let, na leto pa opravi približno 70 podobnih analiz. Med drugim se je usposabljala v Nemčiji, udeležuje se mednarodnih konferenc, laboratorij pa vsako leto opravlja tudi mednarodne teste. Laboratorij ima certifikat, sama pa ima potrdilo o usposobljenosti za delo z metodo, ki jo je uporabila za analizo Novičevih vzorcev.

V laboratoriju so najdene delce ovrednotili v skladu s pravili evropskega forenzičnega združenja. Delce so pregledali najprej avtomatizirano, nato pa vsakega posebej tudi ročno, je povedala Ceketova.

Novičeva obramba številne pomisleke o verodostojnosti dela NFL opira na mnenje hrvaškega izvedenca za balistiko Vojina Maštruka. Maštruko, ki ga je najela Novičeva obramba, v svojem mnenju zavrača ugotovitve NFL in vztraja, da se je Novič kontaminiral na strelišču. Maštruko bo kot priča nastopil na naslednjem naroku konec januarja.

Ploskanje v dvorani

Sojenje že ves čas spremlja nekaj deset podpornikov Milka Noviča, ki so včeraj Novičevemu ostremu nastopu po koncu obravnave ploskali. Zaradi klepetanja in grimas je sodnica javnost že večkrat pozvala k spoštovanju sodišča. Sojenje poteka v največji sodni dvorani ljubljanskega okrožnega sodišča, Novičevi podporniki pa se redno pritožujejo zaradi slabega ozvočenja in izražajo pomisleke o poštenosti takšnega sojenja. Novičevi podporniki redno pristopajo tudi k novinarjem, ocenjujejo njihovo delo in skušajo nanje vplivati z napotki, kako naj pišejo.

JANA KREBELJ


Najbolj brano