Najbolj nevarni so prehodi za pešce

V prvih devetih mesecih letošnjega leta je umrlo že enajst pešcev, v enakem času lani osem. Hudi nesreči z udeležbo pešcev sta se v zadnjih dneh zgodili tudi na območju novogoriške policijske uprave. Dnevi so vse krajši, vozne razmere se bodo postopoma slabšale, zato agencija za varnost prometa od danes do 18. oktobra izvaja akcijo za večjo varnost pešcev. V akciji sodeluje tudi policija.

Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi na prehodih za 
pešce ali v njihovi neposredni bližini. Foto: STA
Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi na prehodih za pešce ali v njihovi neposredni bližini. Foto: STA

SLOVENIJA > Pešci so zelo ranljiva skupina udeležencev v cestnem prometu, med bolj ogrožene sodijo predvsem otroci, mladostniki in starejši ljudje. Običajno se največ nesreč z udeležbo pešcev zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidnost pešcev pa slaba. Zato, opozarjajo policisti, je pomembno, da so pešci oblečeni v svetlejša oblačila in uporabljajo odsevna telesa.

Ob začetku akcije bodo danes med 17. in 19. uro v 39 slovenskih občinah opozarjali voznike na varnost pešcev na prehodih za pešce v naseljih, razdeljevali odsevne trakove pešcem in jih seznanjali z varnim ravnanjem v prometu. Aktivnosti bodo potekale tudi v nekaterih primorskih občinah, in sicer v Idriji, Kobaridu, Novi Gorici, Piranu in Postojni.

Največ nesreč se zgodi na prehodih za pešce. Lani je v nesrečah umrlo 14 pešcev (letos že enajst), povečalo se je število hudo poškodovanih pešcev. Nadpovprečno so ogroženi pešci v starostni skupini od 55 do 64 let ter starejši od 65 let. Povprečna starost pri smrtnih žrtvah je skoraj 60 let. Med poškodovanimi je bilo veliko otrok in najstnikov, na srečo pa v statistiko smrtnih žrtev niso zapisali nobenega mladoletnega pešca.

Največ nesreč z udeležbo pešcev se je lani zgodilo v naseljih (več kot 90 odstotkov), prav tako se je v naseljih zgodila polovica nesreč s smrtnim izidom. Med vzroki nesreč z najhujšimi posledicami izstopajo neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilnosti pešcev ter neprilagojena hitrost vozil.

Na agenciji za varnost prometa ugotavljajo, da se je varnost pešcev letos, v primerjavi z lanskim letom, poslabšala. Poleg enajstih pešcev, ki so umrli, se je do konca avgusta hudo poškodovalo 58 pešcev in laže 283. Med smrtnimi žrtvami in hudo poškodovanimi so samo trije uporabljali odsevnike, trije pešci so bili tudi povzročitelji nesreč, dva pešca, ki sta umrla, pa sta bila pod vplivom alkohola.

V zadnjih dneh sta se hudi nesreči z udeležbo pešcev zgodili v Novi Gorici, kjer je voznica na prehodu za pešce zbila 11-letnega otroka na skiroju, in v Ajdovščini, kjer je vinjen voznik avta na prehodu za pešce zbil 74-letno žensko. Oba hudo poškodovana pešca so odpeljali v bolnišnico. Sicer pa je bilo letos na območju novogoriške policijske uprave v prometnih nesrečah udeleženih 21 pešcev, od katerih jih je šest nesreče tudi povzročilo.

Med akcijo, namenjeno pešcem, bodo policisti s preventivnimi aktivnostmi seznanjali pešce, kako naj poskrbijo za varno udeležbo v prometu, nadzirali pa bodo tudi ravnanje voznikov na prehodih za pešce in pa ravnanje pešcev pri prečkanju vozišča. Prizadevali si bodo za večjo uporabo odsevnih teles, povprečne hitrosti znotraj naselij pa želijo zmanjšati na 47 kilometrov na uro.

Agencija za varnost prometa bo v tem času med drugim objavila natečaj Pešcem prijazna občina, po osnovnih šolah pa bodo izvedli številne preventivne aktivnosti.

Sicer pa evropska primerjava umrlih pešcev na milijon prebivalcev umešča Slovenijo na 11. mesto med državami EU (devet umrlih na milijon prebivalcev). Na prvem mestu je Švedska s tremi umrlimi pešci na milijon prebivalcev, na drugem pa Nizozemska s štirimi. SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano