Na sojenju tudi o smrti zaradi prevelikega odmerka

“Nikomur nisem ničesar prodajal,” je v svoj zagovor povedal obtoženi Ajdovec Matjaž T. Tožilstvo mu je očitalo, da je Tomažu L. ponujal naprodaj prepovedano drogo kokain, ta pa naj bi jo ponujal danes pokojnemu 29-letnemu Ajdovcu. Četudi so priče na glavni obravnavi zatrdile, da obtoženega niso nikoli povezovale z drogami, ga je sodišče spoznalo za krivega in mu izreklo pogojno obsodbo.

Zaradi ponujanja kokaina je novogoriško okrožno sodišče 
Matjaža T. obsodilo na pogojno kazen.
Zaradi ponujanja kokaina je novogoriško okrožno sodišče Matjaža T. obsodilo na pogojno kazen. 

NOVA GORICA > Ker je zaradi prevelikega odmerka kokaina sredi julija 2013 na Ajdovskem umrl 29-letnik, so novogoriški kriminalisti sprožili širšo preiskavo, saj so želeli ugotoviti, kako je mladenič prišel do prepovedane droge, ki mu je vzela življenje.

Po podrobnejšem pregledu seznama telefonskih klicev in sms sporočil iz pokojnikovega mobilnega telefona so kriminalisti prišli na sled dvema Ajdovcema, Tomažu L. in Matjažu T. Tožilstvo jima je na podlagi zbranih dokazov očitalo, da sta sredi julija 2013 ponujala naprodaj kokain. Tomaž L. je krivdo po obtožbi pred časom že priznal in jo odnesel s pogojno obsodbo, Matjaž T. pa krivde ni priznal, zato se je pred dnevi na novogoriškem okrožnem sodišču začela glavna obravnava, na kateri so zaslišali nekaj prič, obtoženi pa je v zagovoru zanikal očitke tožilstva.

Obtoženi je poklical reševalce

“Nikomur nisem ničesar prodajal,” je zatrdil. “Tako pokojnega kot Tomaža L. sem poznal bežno, iz lokala, kamor smo zahajali. Vsi trije smo se sredi julija skupaj odpravili na zabavo v okolico Ajdovščine. Nisem videl, da bi kdo od njiju tam užival prepovedane substance,” je še povedal. Dan po zabavi naj bi se obtoženemu v popoldanskih urah po telefonu 29-letnik potožil, da se slabo počuti. Odpravil se je k njemu, tam pa mu ni mogel več pomagati, saj ni več kazal znakov življenja. Poklical je reševalce.

Tomaž L. je kot priča njegov zagovor potrdil, obenem pa je dejal, da je nekaj dni pred tragičnim dogodkom 29-letniku po telefonu nekdo ponujal kokain. Cena za gram belega prahu je bila 50 evrov. Klical naj bi s telefona obtoženega, Tomaž L. pa ni mogel z gotovostjo potrditi, da je bil na drugi strani telefonske slušalke prav obtoženi Ajdovec. “Pokojni me je sicer dva tedna pred to zabavo spraševal, ali mu lahko priskrbim nekaj kokaina. Zato sem o njegovi ponudbi na Ajdovskem povprašal ljudi, za katere sem vedel, da bi mi znali o tem kaj več povedati. Ko sem prišel v stik z nekom, ki bi mi lahko priskrbel prepovedano drogo, pa pokojni ni imel denarja, zato z nakupom ni bilo nič,” je povedal.

Brez olajševalnih okoliščin

Znanka obtoženega in njegov prijatelj, ki je na omenjeni zabavi vrtel glasbo, nista obtoženega nikoli povezovala z drogo, prav tako ne pokojnega 29-letnika. “Vsi smo se čudili, da je Ajdovec umrl zaradi prevelikega odmerka prepovedane droge,” je dejal DJ z zabave. Sanitarna obdukcija je pokazala, da naj bi mladenič umrl zaradi predoziranja z morfini, kar je privedlo do odpovedi srca.

Za obtoženega Matjaža T. je tožilstvo po končanem dokaznem postopku predlagalo pogojno obsodbo, pol leta zapora z dveletno preizkusno dobo. Olajševalnih okoliščin ni našlo, saj je bil že nekajkrat obsojen na ajdovskem okrajnem sodišču. Njegova zagovornica je sodišču predlagala, naj ga oprosti obtožb, saj po njenem mnenju očitkov iz obtožbe tožilstvu ni uspelo dokazati in temeljijo le na sklepanju.

Sodišče je po tehtnem premisleku Matjaža T. spoznalo za krivega in mu izreklo pogojno obsodbo. V kolikor v prihodnjih treh letih ne bo ponovil kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, mu ne bo treba v zapor za 13 mesecev. Obtoženi Matjaž T. je že napovedal pritožbo na sodbo.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano