Megla iz naleta spletla tragedijo

V sobotni najhujši množični nesreči sta umrla tudi voznika, ki sta trčila kot prvi in zadnji. Za Romuna je bila po vsej verjetnosti usodna krama v kombiju, za mlado Ljubljančanko pa nalet avtomobilov in tovornjaka za njo.

V kaosu na avtocesti je umrla tudi 19-letna glasbenica iz 
Ljubljane.  Foto: Danijel Cek
V kaosu na avtocesti je umrla tudi 19-letna glasbenica iz Ljubljane.  Foto: Danijel Cek

RAZDRTO > Najhujše verižno trčenje na naših cestah se je začelo s trkom 30-letnega državljana BiH v zadnji del ukrajinskega tovornjaka. Ukrajinec je po ugotovitvah policije vozil proti vrhu Golega vrha po počasnem pasu, na vrhu pa s počasnega pravilno zapeljal na vozni pas. Po njem je takrat pripeljal državljan BiH, očitno s preveliko hitrostjo za tako slabo vidljivost, in trčil v prikolico. Bosanec ni vozil tovornjaka, kot so sprva poročali mediji, ampak dostavni berlingo kozinskega gradbenega podjetja Godina, kjer je bil pokojni voznik delovodja. V soboto se je vračal z gradbišča v Divači. Nekaj minut pred 14. uro se je odpravil domov in zapeljal v gosto meglo. Živel je na Verdu, za seboj je pustil ženo in majhna otroka, v kozinskem podjetju pa so ga poznali kot pridnega in marljivega delavca. Po uradnih podatkih policije naj bi umrl ob trku v tovornjak, vendar ni obležal v avtu, ampak sredi ceste. Po nekaterih pričevanjih naj bi ga ob trku vrglo iz avta skozi voznikova vrata, po drugih pa naj bi trk preživel, stopil iz avta, nakar naj bi ga pokosilo drugo vozilo.

Nato se je začelo. V ukrajinski tovornjak, ki ga je po trku zlomilo in postavilo pravokotno na avtocesto, so se zaletavali vozniki z osebnimi in tovornimi vozili. V srebrnem passatu ljubljanskih tablic se je pod prikolico enega od tovornjakov zaletela tudi 19-letna Ljubljančanka, ob kateri je sedel sopotnik. Mlada glasbenica, članica glasbene skupine Dream On, je umrla. Po pričevanju njenega sopotnika je po trku stopila iz avta, ob naslednjem naletu pa jo je pločevina stisnila pod prikolico tovornjaka, v katerega je nekaj trenutkov prej trčila. Gasilci in reševalci so pod prikolico kmalu po začetku reševanja opazili njeno truplo, vendar kar nekaj ur niso mogli do njega. To so lahko storili šele, ko so odmaknili avtomobile za tovornjakom. Verjetno v tem naletu je umrl tudi 63-letni romunski državljan, ki je sedel ob vozniku, ko se je njun srebrni Fordov enoprostorec zaril v ustavljeno pločevino. Romun naj bi umrl zaradi hudih poškodb glave, potem ko se je ob trku nanj vsula do stropa naložena prtljaga z zadnjih sedežev in prtljažnika.

Zadnji je v tovornjak trčil še 60-letni Vrhničan v črnem volvu s koprskima tablicama in bistriškim grbom. Avto si je izposodil od znanca, ta pa ga je nedavno kupil od bivšega lastnika iz Ilirske Bistrice, zato sta bili na njem tablici koprske registracije z bistriškim grbom.

Policisti so potrdili, da sta bila prvi in zadnji v trčenju tudi povzročitelja nesreče. Zanju bodo policisti tožilstvu poslali poročilo, tri voznike bodo kazensko ovadili, trem pa bodo napisali položnice za plačilo kazni.

DANIJEL CEK


Najbolj brano