Ko se je vrnil iz Švedske, so ga aretirali

“Ivan je vesel, pozitiven, veren, vreden zaupanja in iskren. Je dober brat in prijatelj,” je na sojenju Ivanu Cernicu, zamejskemu Slovencu, ki se zagovarja zaradi domnevnega terorizma, obtoženega opisoval njegov prijatelj Giacomo B. Na sodišču so ga zaslišali, ker je novembra lani s Cernicem odpotoval na Švedsko, od koder je češki notranji minister dobil pošiljko z živosrebrovim kloridom. Prav takšno, kot jo je Cernic novembra lani s pošte v Grgarju poslal češkemu finančnemu ministru.

Ivan Cernic je v zagovoru zanikal očitke o terorizmu, priznal 
pa je poslovanje na spletu, kjer je kupoval tudi prepovedano 
drogo.  Foto: STA
Ivan Cernic je v zagovoru zanikal očitke o terorizmu, priznal pa je poslovanje na spletu, kjer je kupoval tudi prepovedano drogo.  Foto: STA

KOPER > Specializirano državno tožilstvo 24-letnemu Ivanu Cernicu, študentu veterine, doma iz Gorice, očita, da je 12. novembra lani s pošte v Grgarju Andreju Babišu, češkemu finančnemu ministru, poslal pošiljko, v kateri je bil živosrebrov klorid. V začetku decembra je z iste pošte poslal pošto z živosrebrovim kloridom še trem Čehom. Z neznanimi sostorilci naj bi od češke vlade najprej zahteval, da na virtualni račun nakaže 5000 bitcoinov (približno 1,6 milijona evrov), nato pa so zahtevo povišali še za tisoč bitcoinov. Če češke oblasti njihovi zahtevi ne bi ugodile, so grozili, da bodo na krajih, kjer se zadržuje veliko ljudi, uporabili živosrebrov klorid in druge nevarne snovi.

Kaj sta počela na Švedskem?

Med prvo in drugo pošiljko je Cernic odpotoval na Švedsko - prav iz te države je podobno pošiljko že pred Babišem dobil češki notranji minister Milan Chovanec. Cernic je v svojem zagovoru povedal, da je šlo za povsem običajen izlet, na katerega se je odpravil s prijateljem Giacomom B.

Ta je včeraj povedal, da je Cernica spoznal v cerkvi, prek misijonarjev mormonske Cerkve zadnjih Kristusovih dni. Družila sta se v cerkvi, pa tudi izven nje. Giacomo B. je bil dve leti v misijonu na Švedskem, ko se je lani jeseni vrnil, pa je Ivana povabil, da skupaj obiščeta to državo, da bi mu razkazal kraje, ki jih je spoznal in ga predstavil novim znancem. Na Švedsko sta se odpravila 18. novembra, vrnila pa 3. decembra lani, le tri dni zatem so Cernica prijeli na pošti v Grgarju.

Na Švedskem sta bila v glavnem skupaj, včasih pa sta šla tudi vsak po svoje, je povedal Giacomo B. Ni opazil, da bi imel Cernic med prtljago kakšne čudne stvari, prav tako ga ni videl, da bi med potovanjem šel na kakšno pošto. Cernicevemu zagovorniku Gorazdu Gabriču pa je pojasnil, da sta na letališču šla čez vse kontrolne točke. Povedal je še, da sta se za potovanje odločila v zadnjem hipu, pot na Švedsko je predlagal on.

Cernic mu ni govoril o svojem političnem prepričanju, prav tako mu ni omenil, da bi poznal koga na Češkem ali da bi gojil zamero do predstavnikov češke vlade.

Sodišče je včeraj zaslišalo tudi Luko Perčiča iz podjetja Zeropass, ki se ukvarja s hrambo računalniških gesel in ključev. Njegovo zaslišanje je predlagala obramba obtoženega. Pojasnjeval je poslovanje na črnih spletnih trgih in na ebayu. Cernic je v svojem zagovoru povedal, da je živosrebrov klorid večkrat kupil na spletni strani evolution in ga nato prodajal naprej različnim kupcem. To je storil večkrat, od kupca je dobil tudi naslove, kamor je poslal sporne pošiljke. Povedal pa je, da ni vedel, kdo je bil kupec. Zatrdil je, da je za poslovanje na črnih spletnih trgih ključna anonimnost.

Anonimnost na črnih spletnih trgih

To je potrdil tudi Perčič. In tako pritrdil trditvam obrambe, da Cernic ni mogel vedeti, komu oziroma kam natanko so šle pošiljke. Perčič je povedal, da je identiteta uporabnikov na črnem spletnem trgu vezana na ključ oziroma geslo. Omrežje tako skrije končno lokacijo kot tudi kupca. Razkrije se le poštni naslov, za katerega kupec želi, da prodajalec pošlje blago. Spoštovanje anonimnosti pa zagotavlja zaupanje in omogoča nadaljnje poslovanje, je še dodal.

Odvetnik Gabrič je že večkrat poudaril, da so policiji predali uporabniška imena in gesla za dostop do strani, kjer je posloval Cernic in če bi takoj preverili, bi lahko prišli do celotne komunikacije in poslovanja. Tako pa so to preverjali po štirih mesecih, ko je spletna stran evolution že ugasnila. Perčiču je sodnica Meri Mikac pokazala tudi dokumentacijo iz sodnega spisa, Perčič pa je potrdil, da iz te izhaja, da je Cernic že pred tem posloval na spletni strani evolution. V svojem zagovoru je priznal, da je pred tem že petkrat na določene naslove poslal pakete z živosrebrovim kloridom.

Sojenje se bo nadaljevalo v začetku decembra, ko bo sodnica zaslišala toksikologinjo o nevarnosti živosrebrovega klorida.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano