Kazenska ovadba zaradi preplačanih kolčnih protez

Novogoriški kriminalisti, ki so se ukvarjali kolčnimi protezami, ki naj bi jih šempetrska bolnišnica krepko preplačevala, so zoper eno osebo podali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma oškodovanja javnih sredstev. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let in z denarno kaznijo.

  V zvezi s kolčnimi protezami, ki naj bi jih šempetrska 
bolnišnica  preplačevala, so kriminalisti  zoper eno osebo 
podali kazensko ovadbo. Foto: Leo Caharija
V zvezi s kolčnimi protezami, ki naj bi jih šempetrska bolnišnica preplačevala, so kriminalisti zoper eno osebo podali kazensko ovadbo. Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI > Kriminalisti so na podlagi javnih informacij in zbranih obvestil proti koncu leta 2016 zaznali, da so se od leta 2012 do leta 2015 izvrševala kazniva dejanja, povezana z nepravilnostmi pri naročanju kolčnih protez v eni od zdravstvenih ustanov na Goriškem. Po naših informacijah gre za Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca Nova Gorica.

V letošnjem letu so izvajali ukrepe iz predkazenskega postopka zaradi sumov, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oškodovanja javnih sredstev. V prvi polovici leta so kriminalisti v preiskavi sum osredotočali na več osumljencev iz javnega zavoda in od potencialnih dobaviteljev. Znano je, da je posrednik pri teh nabavah bilo podjetje Primsell Trading d.o.o. iz Ajdovščine.

V okviru predkazenskega postopka so z več osebami opravili razgovore, zasegli dokumentacijo in opravili izračune cen kolčnih protez na trgu v Sloveniji glede na časovno umeščenost in glede na konkreten izdelek.

Kriminalisti so ugotovili, da obstaja utemeljen sum, da je osumljenec (javni uslužbenec) v postopku javnega naročila zavestno kršil predpise zakona in pravilnika o javnem naročanju ter tako omogočil negospodarno uporabo denarja. Ocenjena vrednost javnega naročila je glede na primerljive podatke posameznega izdelka bila previsoka za deset do 48 odstotkov. Posledično je bil v obravnavanem obdobju od plačanih 555.000 evrov za konkretne artikle javni zavod oškodovan za približno 138.000 evrov. Za kaznivo dejanje oškodovanje javnih sredstev je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let in z denarno kaznijo.

Predkazenski postopek je tekel tudi v smeri ugotavljanja nepravilnosti v kontekstu izvedbe javnih naročil znotraj javne ustanove ter morebitne povezanosti med javnimi uslužbenci in dobavitelji, kjer pa niso ugotovili znakov kaznivih dejanj.

Poleg tega so kriminalisti v okviru tega predkazenskega postopka obravnavali tudi sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in sum kaznivega dejanja oškodovanje javnih sredstev, česar pa niso uspeli utemeljiti in so o tem v skladu z usmeritvami okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici podali poročilo, so sporočili iz Policijske uprave Nova Gorica.

Spletno uredništvo


Najbolj brano