Kajakaš ostal pod vodo

Spust po Soči se je včeraj popoldne tragično končal za 20-letnega kajakaša iz Irske, ki je bil v Posočju s prijatelji. Ti so ga potegnili iz Soče in ga poskušali oživljati, nato so ga oživljali še reševalci, ki so prihiteli k obrežju reke, a so po približno uri ugotovili, da mu ni več pomoči.

Mladega kajakaša je po pripovedovanju očividcev obrnilo in 
stisnilo ob skalo. Foto: Miljko Lesjak, Grs Tolmin
Mladega kajakaša je po pripovedovanju očividcev obrnilo in stisnilo ob skalo. Foto: Miljko Lesjak, Grs Tolmin

TRNOVO > Letošnja sezona adrenalinskih športov na Soči se je, podobno kot pred dvema letoma, začela tragično. Maja 2013 sta se druga za drugo na Soči zgodili dve smrtni nesreči. Včeraj so obvestilo o nesrečnem koncu kajakaškega spusta tujih turistov na regijskem centru za obveščanje dobili okoli 15. ure. 20-letni kajakaš, doma iz Irske, se je prevrnil pri Trnovem ob Soči, približno 50 metrov pod mostom pri tamkajšnjem kampu. Iz vode so ga na breg potegnili prijatelji in ga takoj začeli oživljati.

Na kraj nesreče so prvi prihiteli gorski reševalci iz Tolmina, kmalu za njimi prostovoljni gasilci iz Kobarida in še ekipa nujne medicinske pomoči iz tolminskega zdravstvenega doma, ki so kajakaša oživljali še približno uro, vendar mu niso mogli več pomagati. Zdravnik je za pokojnega Irca odredil obdukcijo.

Davorin Žagar, ki je vodil intervencijo tolminskih gorskih reševalcev, je povedal, da je kajakaša med spustom obrnilo in stisnilo ob skalo. Nekaj časa se je poskušal rešiti in po pripovedovanju očividcev naj bi se uspel za hip dvigniti na površje, potem pa je izginil pod gladino. Domnevajo, da se je pod gladino z roko v nekaj zataknil in se zato ni uspel rešiti, je včeraj popoldne še dejal Žagar.

Soča na tem delu še ne velja za zelo zahtevno. Mladi Irec pa je imel vso potrebno opremo, reševalni jopič in čelado.

SP


Najbolj brano